FOTO: Jubilejný 360. Radvanský jarmok od piatka otvorený

KULTÚRA
0 /

V piatok 8. septembra o piatej sa slávnostne otváral 360. Radvanský jarmok. Spoločne sa tejto úlohy zhostili bystrický primátor Ján Nosko s barónom Antonom Radvanským.

Na pódium pred zaplneným Námestím SNP priviedli primátora s barónom muži a ženy v historických kostýmoch, ľudoví umelci, herci, hudobníci, tanečníci a remeselníci v slávnostnom sprievode.

Primátor mesta prečítal historickú listinu, podľa ktorej  na znak dohody medzi rodom radvanských a mestom Banská Bystrica ponesie jarmok navždy názov Radvanský a bude sa konať vždy v druhú septembrovú sobotu a nedeľu v katastrálnom území mesta pod Urpínom.

Potom primátor Ján Nosko vyslovil zázračnú formulku:

„Týmto považujem Radvanský jarmok za oficiálne otvorený!“

Už od štvrtej pokračoval premiérový koncert Univerzitného komorného orchestra Mladosť pod názvom „Musica temporis antiqvi – stará slovenská hudba v novom šate“. Orchester bol súčasťou ďalších piatkových večerných vystúpení,  predovšetkým v programe „Radvanský v premenách“, kde práve spojenie komorného orchestra a tanečného súboru prinieslo návštevníkom jarmoku netradičný umelecký rozmer a zážitok.

Potešila aj vizuálna show, ktorá oživila historický Radvanský jarmok so šľachtou, remeselníkmi, mešťanmi, baníkmi, kaukliarmi či žobrákmi a prepojila ho s tým súčasným.

V kultúrnom programe na hlavnom pódiu potom vystúpila jedinečná kapela Banda so svojimi sólistami. O siedmej začal galaprogram FS Urpín k 60. Výročiu jeho založenia. Zaplnené hľadisko na Námestí SNP nadšene aplaudovalo bystrickým folkloristom, ktorí predvádzali špičkové umelecké výkony.

V programe Radvanský v premenách – šľachtický rod Radvanských excelovali tanečníci a tanečníčky z bystrickej ZUŠ Jána Cikkera . Zemou z kaštieľa Radvanských sa potom na javisku krstila Kniha mortuárií zo zbierok Stredoslovenského múzea a na záver vystúpila rumunská skupina Relu & The Zuralia orchestra s balkánskymi rytmami.

Kultúrny program s ľudovými umelcami a baníkmi bol aj na malom pódiu pri Barbakane. Na oboch pódiách sa pokračoval aj v sobotu a nedeľu, pričom sobotňajším vrcholom bol večerný koncert Jany Kirschner. Samozrejme davy ľudí prúdia k stánkom remeselníkov a rôznych jarmočných obchodníkov s kvalitnými výrobkami.

K dispozícii sú aj stánky s chutným občerstvením, kolotoče a rôzne atrakcie. Na Radvanskom jarmoku, ktorý potrvá do nedeľňajšieho popoludnia si každý príde na svoje.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová