FOTO: Pre deti na onkológii bystrickej DFN hralo Divadlo hudby z Košíc

KULTÚRA
0 /

V stredu popoludní bolo v bystrickej Detskej fakultnej nemocnici veselo. Detským onkologickým pacientom prišli zahrať herci Hudobného divadla z Košíc hudobnú inscenáciu Psíček a mačička.

Rozprávkový muzikál Psíček a mačička napísal šéf Divadla hudby Miňo Mojžiš podľa námetu rovnomennej knižky Josefa Čapka. Účinkujú herci Divadla Hudby Michal Baluch (Psíček) a Leona Nadányiová (Mačička).

Hra v troch obrazoch je zdramatizovaním troch kapitol tohto roztomilého diela – O tom, ako piekli tortu – O tom ako umývali dlážku – O tom, ako našli bábiku, ktorá veľmi plakala a je popretkávaná chytľavými pesničkami, ktoré sú zapamätateľné už na prvé počutie.

Autor opäť potvrdzuje dobrú znalosť detskej duše a drží detského diváka neustále v napätí. Namieste je spomenúť aj výchovný aspekt diela starostlivosť o veci, ktoré sú nám zverené (hračky, bábika), vedenie k osobnej hygiene, ale aj k starostlivosti o svoje okolie, o dobre, o pestovaní vedomia bezkonfliktného spolunažívania a fakt, že zlé skutky sú nakoniec vždy potrestané.

Hereckí predstavitelia Psíčka a mačičky boli tak bezprostrední, že do deja vtiahli aj deti. Tie zahodili ostýchavosť a naplno s vžili do inscenácie rozprávky, ktorú viacerí poznajú. Nechýbali ani hlasné reakcie na predstavenie, akoby okrem dvoch hlavných postáv vystupovali v hre aj malí pacienti.

Toto predstavenie sa uskutočnilo v rámci projektu Klauni rozdávajú smiech, o ktorom Lýdia Baranová z MsÚ Banská Bystrica hovorí:

„Projekt Klauni rozdávajú smiech vznikol v  spolupráci Mesta Banská Bystrica a Ministerstva kultúry SR, ktoré ho aj financuje.“

Zámerom projektu  s finančnou podporou MK SR je  priniesť trochu kultúry a zábavy medzi zdravotne postihnutých a detských pacientov do nemocníc a zariadení sociálnych služieb.

plagat psicek a macicka

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová