FOTO: Banskobystrická Noc s Andersenom 2016

KULTÚRA
0 /

Na podujatie Noc s Andersenom 1. apríla 2016 sa na Slovensku prihlásilo 235 verejných a školských knižníc vo všetkých regiónoch Slovenska. Podarilo sa tak prekonať minuloročný rekord.

Zaujímavý program v slovenských knižniciach

Knižnice pripravili nezabudnuteľný večerný program, ktorý zaujal detských návštevníkov svojou originalitou, kreativitou a interaktívnymi zážitkami. Cieľom je pritiahnuť čitateľov ku knižniciam a najmä k čítaniu. Podujatie sa koná vždy v piatok s dátum blížiacim sa výročiu narodenia dánskeho rozprávkara H. CH. Andersena (*2. 4. 1805 – †4. 8. 1875).

2. apríl je od roku 1967 vyhlásený Medzinárodným výborom pre detskú knihu IBBY za Medzinárodný deň detskej knihy. Koordinačným centrom Noci s Andersenom je Knihovna B. B. Buchlovana v Uherském Hradišti a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc.

Generálnym partnerom Noci s Andersenom na Slovensku je Slovart – vydavateľstvo najlepších kníh. Hlavným mediálnym partnerom podujatia bolo aj tento rok RTVS – Rádio Regina, ktoré zabezpečovalo mediálne vstupy do rôznych knižníc a prinášalo informácie z aktuálneho diania. Koordináciu podujatia na Slovensku a propagáciu v médiách zabezpečovala predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov a knižníc Ing. Silvia Stasselová.

Aj Banská Bystrica žila Nocou s Andersenom

Verejná knižnica Mikuláša Kováča sa do projektu zapojila už po dvanásty krát. Oddelenie pre deti na Lazovne ulici 26 pripravilo pre malých čitateľov zážitkovo vyskladaný program, v ktorom nechýbali informácie z histórie podujatia, slávnostný andersenovský sľub, hádanky, rozprávkové pexeso, čítanie rozprávok.

Podobný bol aj scenár programu v pobočke knižnice na Fončorde, kde sa deti v sprievode Kráľovnej a Víly vybrali do dávnej histórie po stopách slávneho rozprávkara. Hosťom podujatia v oboch pobočkách knižnice bol Mgr. Peter Černek – vedúci oddelenie kultúry a cestovného ruchu BBSK, ktorý zaujal deti čítaním rozprávky „Malá morská víla“.

Študenti 5. ročníka Akadémie umení Fakulty dramatických umení Peter HovanecNikola Berčíková, ktorí sa inšpirovali tvorbou dánskeho rozprávkara zaujali detské publikum vlastnou dramatizáciou a hudobnou jednoaktovkou.

O 19:00 hod. sa deti z oboch pobočiek knižnice presunuli vláčikom Pretoriáčikom do Bábkového divadla na Rázcestí, kde bol pre ne pripravený bohatý program: Dve rozprávky na brušku v podaní hercov Evy DočolomanskejJuraja Smutného, tiež tvorivé dielne a výroba vlastných maňušiek, skúšanie divadelných kostýmov rozprávkových postáv a iné.

Deti z divadla odchádzali s množstvom zážitkov a tešili sa na tie ďalšie, ktoré na ne čakali v knižnici. Veľkú radosť im spôsobovala aj samotná cesta, však jazda vláčikom nočnou Banskou Bystricou sa nezažíva tak často. Po výbornom občerstvení zabezpečenom vďaka sponzorom, sa deti plné elánu pustli do ďalších aktivít.

Strom svojich želaní, či tvorba podmorského sveta boli kreatívne činnosti, pri ktorých deti naplno uplatnili svoju fantáziu a tvorivosť. Nechýbala ani detská diskotéka, karaoke, čítanie rozprávok na dobrú noc. Pre viacerých bolo azda najväčším zážitkom spanie v knižnici až do rána v spoločnosti „rozprávkových postáv, svojich kamarátov, ale aj množstva kníh“.

Prvýkrát sa Noc s Andersenom konala práve v Knižnici B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti v roku 2000. Noc s Andersenom v banskobystrickej knižnici strávilo 47 žiakov tretích ročníkov základných škôl.

Autor: Soňa Šóky, Foto: autorka