Banská Bystrica: Demokracia v ohrození?

KULTÚRA
10 /

V meste pod Urpínom sa v dňoch 9.-10.decembra 2014 uskutoční Medzinárodné fórum „Demokracia v ohrození?“. Sprievodnými podujatiami budú „Pocta ľudskosti“ a premiéra filmu Zuzany Piussi „Priamy prenos“. Akciu pripravuje občianska platforma „Nie v našom meste“ pri príležitosti Svetového dňa ľudských práv.

Demokracia v ohrození?

Medzinárodné fórum v utorok9.decembra od 10:00-16:00 hod. na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB s domácimi a zahraničnými hosťami bude hľadať odpovede na otázku, či je naša demokracia v ohrození. Na programe sú dve panelové diskusie na tému problému rastu extrémizmu v Európe a na Slovensku, ale aj so zameraním na úlohu jednotlivých zložiek spoločnosti v boji proti extrémistickým tendenciám. Vytvoria sa rôzne pracovné skupiny, ktoré budú spoločne diskutovať na záver fóra

Cieľom celej akcie je upozorniť na vzostup politického extrémizmu, ktorý neustále mení  svoju podobu využívajúc pritom nové médiá, ale jeho ciele zamerané proti demokratickým hodnotám zostávajú nemenné. Práve Banská Bystrica chce povedať: „Nie v našom meste!“ Vstup na Medzinárodné fórum je voľný.

Pocta ľudskosti

9.decembra o 19:00 hod. sa v Aule Slovenskej zdravotníckej univerzity uskutoční divadelno-hudobné podujatie „Pocta ľudskosti“, kde diskusie vystrieda rôznorodý umelecký prejav. Účasť na programe potvrdilo napríklad izraelské duo Lola Marsh, ktoré tento rok vystúpilo na trenčianskej Pohode.

Uvidíte výnimočný projekt bratislavského rabína Barucha Myersa a popredných slovenských hudobníkov s názvom Chasidské piesne, charizmatická rómska skupina Sendreiovci, ale aj speváčka a herečka Zuzana Kronerová, herec Richard Stanke, speváčka Martina Javor, skupiny Gonsofus, Chalani z chatrče a ďalší. Vstupné je 5 €.

Zuzana Piussi: Priamy prenos

V stredu 10. decembra o 18:00 hod. bude mať v kultúrnom centre Záhrada premiéru nový film Zuzany Piussi „Priamy prenos“. Okrem toho, že poukazuje na tabuizovanú problematiku týrania detí, zároveň kritizuje náš sociálny systém. Po filme o 20:00 hod. zaznie koncert bratislavskej skupiny Živé kvety, ktorá sa do Bystrice vracia po troch rokoch. Vstupné je 5 €.

Celé podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu, verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej a rektora Univerzity Mateja Bela Vladimíra Hiadlovského.

plagat

Zdroj: mesto BB