Počas sobotňajšej Noci múzeí a galérií spojí Banskú Bystricu so Zvolenom historický vlak

KULTÚRA
0 /

Ponorte sa do nevšednej večernej atmosféry expozícií, nazrite do nepoznaných zákutí a prevezte sa dobovým vlakom. Jubilejná dvadsiata Noc múzeí a galérií prichádza v Banskobystrickom samosprávnom kraji s lákavým programom. Do siedmich kultúrnych stánkov a Zabudnutého pivovaru vám bude stačiť jedna vstupenka, tá poslúži aj ako lístok na historický vlak, ktorý bude premávať medzi Banskou Bystricou a Zvolenom.

Múzeá a galérie v Banskej Bystrici a vo Zvolene privítajú v sobotu 18. mája 2024 návštevníkov neobyčajným programom a zavedú ich na miesta, ktoré počas roka zostávajú pred ich očami ukryté.

Prehliadky, workshopy, kvízy, divadelné predstavenia či koncerty odštartujú o 16:00 hod. a potrvajú do 23:00 hod. To všetko v rámci jubilejného, 20. ročníka Noci múzeí a galérií.

Na všetko s jednou vstupenkou

Prostredníctvom spoločnej vstupenky v jednotnej cene 5 eur získajú návštevníci vstup do siedmich múzeí, galérií, Zabudnutého pivovaru na hodinovú vežu a na množstvo jedinečných podujatí v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Vstupenka zároveň platí ako lístok na MHD v oboch mestách v čase od 16:00 do 00:00 hod., resp. do posledného pravidelného spoja pri spiatočnej ceste z múzea alebo galérie. Deti do 6 rokov a ZŤP majú vstup zdarma.

Navyše sa v rámci vstupenky môžu návštevníci prepraviť medzi obomi mestami historickým vlakom.

Historický vlak

Historický vlak

„Program je v túto noc nastavený tak, aby mohli návštevníci nahliadnuť aj do „skrytých komnát“, do ktorých sa počas roka nepozrú. Cieľom je priblížiť ľuďom dôležitosť a význam takýchto inštitúcií pri ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva. Veľkou výhodou je jednotná vstupenka, s ktorou môžete za pár hodín navštíviť hneď niekoľko expozícií, nazbierať veľa poznatkov a zážitkov a atraktívnym bonusom je jazda historickým vlakom,“

hovorí riaditeľ Odboru kultúry Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Peter Černek.

„Múzeá a galérie sú nielen strážcami našej histórie a kultúrneho dedičstva. Vnímam ich aj ako priestor pre stretávanie sa, budovanie komunity, dialóg. Ja osobne si odnášam silný zážitok z každej takejto návštevy. Pozývam preto všetkých využiť túto jedinečnú príležitosť a vidieť naše múzeá a galérie celkom inak, ako po zvyšok roka,“

dodáva predseda BBSK Ondrej Lunter.

Stredoslovenská galéria

Stredoslovenská galéria

Bohatý program v Banskej Bystrici

V Stredoslovenskom múzeu v Matejovom dome budú vystavené vzácne predmety, ktoré boli aj na svetových výstavách alebo na Mileniárnej výstave v Budapešti. Pri tvorivých dielňach si zas návštevníci vychutnajú sladkú krásu medovníkov.

V Thurzovom dome sa bude objavovať krása kvetov a rastlín ukrytých na vystavených exponátoch, počas tvorivých dielní si návštevníci vyrobia vlastný papierový kvet a vďaka interaktívnym hrám deti rozlúštia tajomstvá nástenných malieb Zelenej miestnosti.

Tihányiovský kaštieľ v Radvani odkryje tajomstvá svetlušiek – v tvorivej dielni si môžete vyrobiť svetielkujúci hmyz, naučíte sa zaujímavosti o živočíchoch a mineráloch, ktoré svetielkujú pod UV svetlom a popri rozprávaní o „nočných letcoch“ budete pozorovať nočné motýle.

V Stredoslovenskej galérii v záhrade Vily Dominika Skuteckého bude pripravený tradičný piknik, káva a hry.  Výstava „Toto (nie) je Skutezky!“ prinesie zaujímavé fakty o origináloch a pripisovaných dielach a návštevníci sa presvedčia, čo je originál a čo iba falzifikát.

Matejov dom

Matejov dom

V Pretóriu preverí vedomosti kvíz o maľbe a farbách a jeho účastníci sa môžu spolupodieľať sa na vytvorení veľkorozmernej maľby. Večernú panorámu Banskej Bystrice si vychutnajú s DJ na loggii Pretória. V Bethlenovom dome bude čakať komentovaná prehliadka s kurátorkou výstavy Záhady a (ne)zmysly či prehliadka nových kníh pre deti a dospelých s knihovníkom.

Literárne a hudobné múzeum Štátnej vedeckej knižnice pripravilo pre svojich mladších návštevníkov interaktívne bábkové predstavenie pre deti alebo čítanie z tvorby Jozefa Gregora Tajovského. Staršie ročníky zas ocenia koncert skupiny The Electric Tribute ako poctu legendárnej banskobystrickej bigbítovej kapele The Electric spojený s výstavou Banskobystrický bigbít.

Tihányiovský kaštieľ

Tihányiovský kaštieľ

V Múzeu Slovenského národného povstania pri príležitosti blížiaceho sa 80. výročia Slovenského národného povstania spoznáte strastiplné osudy ôsmich žijúcich hrdinov – veteránov SNP. Veteránom bude venované aj múzejné kino a príde aj vzácny hosť, veterán kpt. v. v. Vladimír Strmeň. Program ukončí videomapping – pôsobivá projekcia na budove Pamätníka SNP.

Ďalším zážitkom bude pohľad na centrum Banskej Bystrice z Hodinovej veže a v THURZO – FUGGER zážitkovej expozícii v Barbakáne sa návštevníci prenesú do čias, kedy Banská Bystrica vďaka baníctvu najviac prekvitala.

Kroky návštevníkov budú ďalej mieriť do naozaj unikátneho priestoru – Zabudnutého pivovaru. Dnes to nie je klasický pivovar, ale netradičné kultúrne zázemie. Nájdete v ňom výstavu súčasného umenia, komentované prehliadky výstavy s kurátorom, videomapping, ukážky odlievania umeleckých predmetov z hliníkového odpadu, rozprávania o pivovare či prehliadku unikátnej závesnej reťazovej strechy.

Zabudnutý pivovar

Zabudnutý pivovar

Lákadlá vo Zvolene

Programu v Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku sa potešia vďaka literárno-hudobnému programu o knihách Braňa Jobusa nielen jeho priaznivci. Fanúšikov Andyho Warhola určite zaujme interaktívna prehliadka expozícií zámku, v ktorej sa stretnú skvosty starého umenia s vybranými dielami slovenského umenia 20. storočia. Pripravené sú tiež výtvarné aktivity, inšpirované práve tvorbou Andyho Warhola.

V záhrade Jozefa Dekréta Matejovie v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene bude situovaný ideálny program pre rodiny s deťmi – hra „Vezmeme si hoblík pílku…“, prechádzka lesom a sadenie stromčekov. Nebude chýbať predstavenie o Jozefovi Dekrétovi Matejovie v podaní divadelno-šermiarskej kumpánie Via Historica. Rozprávanie lesníka návštevníkov prenesie do exotických krajín a pravú nočnú atmosféru navodí prehliadka múzea vo svetle sviec a hudobný hosť večera, speváčka a skladateľka JANAIS.

SNG Zvolen

SNG Zvolen

So vstupenkou súťažíte

Praktická jednotná vstupenka dostane návštevníkov nielen na všetky produkcie, MHD a historický vlak, ale aj do súťaže. Na zaradenie do žrebovania o zaujímavé ceny stačí počas podujatia nazbierať štyri pečiatky za vstupy.

Predpredaj vstupeniek na podujatie je spustený v zapojených múzeách, galériách a v Informačnom centre v Banskej Bystrici. Preprava dobovým vlakom bude možná len s vopred zakúpenou vstupenkou a vstupenku zároveň nebude možné zakúpiť si na železničných staniciach ani priamo vo vlaku.

Vstupenka bude platiť len 18. mája 2024, odchody historického vlaku zo Zvolena (osobná stanica) smerom do Banskej Bystrice budú o 15:35 a 19:30, z Banskej Bystrice (hlavná stanica) bude vlak smerom do Zvolena odchádzať o 17:15 a 20:55.

Počas Noci múzeí a galérií pripravujú bohatý program aj ďalšie kultúrne  inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK v iných mestách:

Horehronské múzeum v Brezne

V priestoroch Radnice ponúkne interaktívnu prehliadku etnografickej expozície, spojenú s tvorivými dielňami. Tvorivé dielne, zamerané na výrobu z prírodných materiálov, budú prebiehať aj v Meštianskom dome č. 13.

Tu sa uskutoční aj prednáška o planéte Zem pod záštitou Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom s prezentáciou Terralónu – 5 metrového modelu Zeme. V Mestskej veži sa dozviete viac o M.R. Štefánikovi, v priestoroch Evanjelickej fary bude komentovaná prehliadka literárnej expozície.

Pohronské múzeum v Novej Bani

Ponúkne interaktívnu hru Tajomstvo múzea, individuálnu návštevu aktuálnych výstav a jedenástich expozícií, vrátane tej najnovšej, zameranej na vulkanológiu. Pripravená je aj prednáška vulkanológa Jaroslava Lexu, celé podujatie otvorí rozprávka Somárske uši a modré fúzy v podaní literárno-dramatického odboru ZUŠ v Novej Bani.

Novohradské múzeum a galéria v Lučenci

Kúzelný kufrík, inkluzívna vzdelávacia pomôcka, umožní návštevníkom vyskúšať si, ako svet vnímajú znevýhodnené skupiny. Pripravené sú tiež animačné programy k výstave 70 rokov ochrany Šomošky alebo prednáška o výrobe huslí. V múzejnej záhrade sa chystá koncert skupiny Jazzin mood.

Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote

Predstavenie bábkového divadla pre najmenších, výstava šiat rakúskej cisárovnej Sissi, tvorivé dielne, historické tance z 19. storočia a tanečný workshop, alebo dobový jarmok, kde na návštevníkov čakajú chutné pekárenské dobroty či ochutnávka bylinných čajov.

Môžete si pozrieť ukážky paličkovanej čipky a hrnčiarsky stánok, kde si budú môcť aj sami vyskúšať prácu s hlinou – to je ponuka rimavskosobotského múzea. Vyvrcholením večera bude tajomná prehliadka stálej expozície za svetiel bateriek.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: ilustračné