Aj hudbou žije vedecká knižnica – Marcello Lippi

KULTÚRA
0 /

Hudobné átrium Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici a Štátna opera v Banskej Bystrici pozývajú priaznivcov operného žánru v utorok 16. mája o 16:00 hod. na besedu s hosťujúcim talianskym režisérom maestrom  Marcellom Lippim a dramaturgičkou Alžbetou Lukáčovou k premiéram operných jednoaktoviek Sergej Rachmaninov: Aleko, Pjotr Iľjič Čajkovskij: Iolanta.

Marcello Lippi

Taliansky režisér a barytonista, rodák z Janova, Marcello Lippi je vo svojej oblasti mimoriadnym talentom nielen hudobným, ale aj literárnym. Študoval hudbu na Paganiniho konzervatóriu a Inštitúte Braga v Terame a modernú literatúru na Università degli studi v Janove. Profesionálnu kariéru začal ako spevák v roku 1988 v La notte di un nevrastenico a I due timidi od Nino Rota.

Zakrátko debutoval v Pesare na Rossiniho festivale v dielach Straka zlodejka a Hodvábny rebrík. Spieval veľké operné a operetné roly od Ríma, cez Neapol, Janov, Benátky, Miláno, až po zahraničie – Brusel, Berlín, Viedeň, Paríž, Dublin, Granada, Toronto, Tokio, Hong Kong a ďalšie desiatky divadiel v rôznych krajinách sveta.

V rokoch 2004 – 2009 zastával funkciu umeleckého riaditeľa a hlavného intendanta v Teatro Sociale v Rovigu. V roku 2010 bol riaditeľom festivalu Italian Opera Festival v Londýne. V súčasnosti je umeleckým riaditeľom nadácie Fondazione Teatro Verdi v Pise. Od roku 2015 sa ako režisér podpisuje pod dôležité operné predstavenia v medzinárodnom meradle.

Pôsobil ako pedagóg spevu na konzervatóriách v La Spezii, Alessandrii, Udine, Ferrare a v súčasnosti v Rovigu. Vyučoval divadelný manažment na Accademia del Teatro alla Scala v Miláne. Poskytuje majstrovské kurzy po celom svete. Významnou súčasťou jeho práce je muzikologická činnosť. Príležitostne pôsobí aj ako spisovateľ. Vydal viacero literárnych publikácií.

Premiérou operného exkluzívneho dvojtitulu – Rachmaninovovým Alekom a Čajkovského Jolantou, uzavrie Štátna opera v Banskej Bystrici aktuálnu opernú sezónu. Obe diela hudobne naštuduje šéfdirigent Štátnej opery Marián Vach a réžie sa zhostí hosťujúci taliansky režisér Marcello Lippi.

Beseda s talianskym dirigentom – maestrom Marcellom Lippim a dramaturgičkou Štátnej opery v Banskej Bystrici Alžbetou Lukáčovou bude v Hudobnom átriu Štátnej vedeckej knižnice  v Banskej Bystrici v utorok 16. mája 2017 o 16:00 hod.

pozvanka beseda SVK

 

 

Zdroj: Ľubica Laššáková ŠVK, Foto: ilustračné