Špania dolina: súťaž vo varení štiarcu

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Štiarc, jedlo typické pre niektoré dediny v okolí B. Bystrice zo zemiakov a múky budú v sobotu variť v Španej doline. Penzión Klopačka pripravil popoludnie pre gurmánov spojené so súťažením a ochutnávaním tradičného štiarcu, tancom a ľudovou hudbou.

penzion-klopackaV sobotu, 18. júla sa fanúšikovia tradičných jedál a zábavy stretnú v Penzióne Klopačka v Španej doline už od 15.00. O zábavu sa bude starať Ľudová hudba Mira Kapca, hlavnou témou stretnutia však bude varenie typického špaňodolinského jedla – štiarcu.

Štiarc bol v Španej doline po stáročia spolu s haluškami základným jedlom. Okolo Španej Doliny boli zemiačniská, ostredky na zemiaky a pasúce sa stáda oviec a kráv a preto boli zemiaky, múka a mlieko hlavné suroviny, z ktorých sa v špaňodolinských domácnostiach varilo. Masť a cukor boli panské pochutiny.

Štiarc, niekde aj štirc, či trhanica je veľmi sýte jedlo a v každej obci sa robí trochu inak. Pripravuje sa podobne ako zemiaková kaša: očistené, na drobno pokrájané zemiaky varíme v osolenej vode až do rozvarenia. Po roztlačení sa nechá kaša zovrieť a premieša sa s múkou, až vznikne husté zemiakové cesto. Po vychladnutí sa cesto trhá a kúsky sa prihadzujú do kastróla s uškvarenou slaninkou, v iných regiónoch sa malé kúsky cesta kladú na misu a pridáva sa k nim kôpka bryndze, alebo maslo. Jedlo sa zapíja čerstvým, alebo kyslým mliekom. Takúto špecialitu poznajú i v ďalších dedinách v okolí Banskej Bystrice – v Riečke, Tajove, Kordíkoch, Králikoch, v Starých Horách i v niektorých obciach na Horehroní.

Zdroj: Bystricoviny.sk (RS), foto: nizketatry.com