Zomrel Slavomír Palúch (78), ktorý prežil vypálenie Kališťa

SPRÁVY
0 /

3.júna 2014 vo veku 78 rokov zomrel Slavomír Palúch, jeden z posledných žijúcich Kališťanov, ktorý prežil vypálenie obce nacistami 18.marca 1945. Správu o úmrtí potvrdil  pre TASR Obecný úrad v Slovenskej Ľupči, kde pán Palúch žil.

Patril medzi pravidelných účastníkov tradičnej spomienky Stretnutie generácií na Kališti pri výročiach SNP na pamiatku padlých a zavraždených. Vo vypálenej obci dodnes stoja kamenné základy domu, v ktorom Slavomír Palúch prežil detstvo a ako 8-ročný aj zverstvá fašistov. Česť jeho pamiatke!

Uhliarska osada

Rozmach baníctva a hutníctva si vyžadoval veľkú spotrebu dreveného uhlia, a preto osadníci prenikali hlbšie do lesov a zakladali uhliarske osady. Jednou z nich bolo i Kalište, založené v prvej polovici 16. storočia.

Neskorší úpadok baníctva spôsobil v prvej polovici 19. storočia biedu a hlad,  čo vyvolávalo medzi osadníkmi časté nepokoje. V roku 1918 došlo k zníženiu počtu uhliarov v osade. Kališťania boli nútení hľadať si iný zdroj obživy. Po vybudovaní železiarní v Podbrezovej tam muži z osady  pravidelne dochádzali za prácou.

SNP a vypálenie obce

V roku 1940 mala obec 209 obyvateľov, ktorí ešte pred vypuknutím Povstania pomáhali zásobovať partizánov potravinami, liekmi, vykonávali spravodajskú službu. Po prechode povstalcov do hôr sa Kalište stalo jedným z hlavných partizánskych centier. takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Od novembra 1944 tu sídlili štáby viacerých partizánskych jednotiek.

Obyvatelia sa obetavo starali najmä o chorých partizánov. Fašisti podnikli na obec viacero útokov. Posledný a najtragickejší uskutočnili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Hneď na kraji dediny fašisti zastrelili mladú Tonku Komorovú. Po obsadení obce domy vyrabovali a podpálili. Deväť osôb chorých na týfus v nich zaživa upálili. Pri vlastnom dome zastrelili Júliu Bučkovú a jej manžela Alexandra Bučku, Jána Kaliského a Júliusa Kaliského.

V bunkri povyše obce na kraji lesa, kde bola provizórna ošetrovňa, upálili 12 osôb. Okupanti v ten istý deň zajali ešte 19 mužov, z ktorých 13 zastrelili pri Moštenici. Jozef Vyšný, otec 7 detí, sa stal poslednou obeťou tohto tragického dňa. Fašisti ho odvliekli do Turčianskych Teplíc, kde ho brutálne zavraždili rozpílením na stolárskej píle. Zo 42 domov v obci Kalište zostalo po 18. marci 1945 iba 6 nevypálených.

Národná kultúrna pamiatka

Po oslobodení Slovenska obyvateľov obce presídlili do Banskej Bystrice na Fončordu, do nových domov na ulici Nové Kalište. Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V roku V roku 1961 uznesením predsedníctva SNR č. 24 zo dňa 27. 2. 1961 bolo Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. V dvoch zrekonštruovaných domoch sú od roku 1962 umiestnené expozície, ktoré spravuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

V roku 2007 tu Múzeum SNP sprístupnilo novú expozíciu pod názvom „Partizánska republika“. Spolu s expozíciou bol sprístupnený aj nový pamätník. Rok na to pribudolnáučný chodník Kalištím s názvom „Ako žili Kališťania“. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené v areáli celej Národnej kultúrnej pamiatky. Predstavitelia z každej vypálenej obce 16. augusta 2008 vysadili na Kališti ovocný stromček a tak symbolicky vrátili život do  Kališťa vytvorením „Sadu života“.

Pamiatku padlých si pri výročiach SNP každoročne pripomínajú bývalí obyvatelia Kališťa a množstvo hostí i zo zahraničia podujatím Stretnutie generácií“ v priestore vypálenej obce.

Autor: (dem), Foto: Zuzana Minarovičová