Z Námestia SNP odletel Anjel

ZAUJÍMAVOSŤ
2 /

Kto z Bystričanov sa v stredu krátko popoludní pohyboval po Námestí SNP videl, ako z neho odlieta Anjel. Nie skutočný, ale ten svetelný, ktorý bol umiestnený na kamennom telese fontány.

Skončili vianočné a novoročné sviatky, po odstránené výzdoby prišiel rad aj na anjela. Jeho krása vyniká najmä v noci, lebo je to svietiaci Anjel. Za pomoci žeriava s plošinou ho vyzdvihli z konštrukcie podstavca, zložili na dlažbu, odňali mu krídla a odviezli do skladu. Priletí zasa pred ďalšími Vianocami.

Zblízka za bieleho dňa vidno z anjela iba spleť zväzkov optických vlákien, takže pôsobí všedne. Ibaže keď sa v noci stovky vlákien rozsvietia, je z neho majestátna  svetelná socha dodávajúca banskobystrickému námestiu zvláštne čaro. Škoda, že nemôže zostať na svojom mieste po celý rok, isto by to ocenili nielen Bystričania, ale aj návštevníci mesta

Dielo v podobe masívneho Anjela v modernom podtóne vzniklo v spolupráci miestneho výtvarníka Igora Lattu a dizajnérky Mgr. art. Anny Hrubovčákovej. Socha je vysoká 3,5 metra  a jej najväčšou pýchou sú dve nádherné svetelné krídla. Celková spotreba svietiacej sochy je len 80W.

Na Námestí SNP sa svietiaci Anjel objavil prvý raz počas výstavy LIGHT EXPO BB: svetlo&design, ktorú v novembri 2013 priniesla do Banskej Bystrice spoločnosť LEDeco solution, s.r.o. s ďalšími partnermi. Jedným z hlavných organizátorov bolo mesto a na zaplnenom námestí mohli ľudia obdivovať viacero zaujímavých svetelných výtvorov. Okrem „Anjela“, ktorý je aj symbolom mesta,  najmä nádherný „Strom poznania“.

Po skončení výstavy premiestnili Anjela pod Hodinovú vežu, odkiaľ skrášľoval Námestie SNP a dotváral príjemnú vianočnú atmosféru. To sa zopakovalo aj počas posledných Vianoc, len sa premiestnil do priestoru fontány. Do videnia Anjel koncom tohto roka…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová