Verejná zbierka na záchranu Kaplnky svätého Jána Nepomuckého

SPRÁVY
22 /

Už roky na malej železničnej stanici doslova hynie priamo pred očami cestujúcich alebo náhodných návštevníkov. Kaplnka svätého Jána Nepomuckého. Opakovane sme sa tomuto problému venovali aj na Bystricovinách a zdá sa, že pre záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky konečne svitá na lepšie časy.

Kaplnka je v hroznom stave

Okrem toho, že kaplnku už dávnejšie pomaľovali zvonka sprejeri, rozpadáva sa šindľová strecha aj s vežičkou. Jej povykrúcané kovové ozdoby ešte držia silou vôle. Kedysi krásna kovová ozdobná brána už dávno stratila svoje pôvodné čaro. Je ohlodaná hrdzou a niektoré kovové časti už chýbajú, iné sú čudne ohnuté ako v posmrtnom kŕči. Obe krídla drží pokope reťaz so zámkou. Na mieste zostalo ešte kovové umelecké zábradlie nad schodíkmi vedúcimi k utopenému vchodu pod železničným nástupišťom.

Pohľad dovnútra kaplnky cez škáry v bráne nie je o nič lepší. Zatečené steny s odpadávajúcim murivom, nenávratne miznúce maľby na stropnej klenbe a posledné zvyšky hnijúcich drevených lavíc. Tak to vidí aj socha sv. Jána Nepomuckého, ktorá akoby zázrakom zostala na svojom oltárnom mieste. Zvnútra vanie ťažký vlhký vzduch, ktorý postupne dokonáva dielo skazy. Vonku na vlhkom murive vyrastajú dreviny…

Verejná zbierka

Vlastníkom kaplnky je Rímskokatolícka cirkev, Farnosť Banská Bystrica – Katerála sv. Franitiška Xaverského. Tá organizuje verejnú zbierku na jej záchranu povolenú Ministerstvom vnútra SR registrovanú pod číslom 000-2014-034684. Zbierka sa môže konať na celom území Slovenska od 15. januára 2015 do 10. januára 2016.

Každý, komu záleží na záchrane Kaplnky sv. Jána Nepomuckého, môže  zaslať finančný  príspevok na špeciálny účet č. 5060133502/0900, IBAN SK2309000000005060133502. Je možné prispieť aj predajom predmetov, v cene ktorých je započítaný príspevok minimálne 4 eurá z ceny.

Farnosť Banská Bystrica sa snaží získať financie cez dotačný program Ministerstva kultúry SR „Obnovme si svoj dom“. Záujemcovia sa budú môcť zapojiť do obnovy kaplnky počas niektorých opráv a úprav aj vlastnými rukami. O tejto možnosti bude informovať webová stránka farnosti: www.katedralabb.sk. V prvej etape pôjde o výmenu šindľovej strechy s vežičkou.

Pamiatkári a historici

Nad obnovou historickej Kaplnky sv. Jána Nepomuckého, ktorá je zapísaná  v Registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Banskobystrickom kraji kaplnku pod poradovým  číslom 209, bude bdieť Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici.

Odborný radca banskobystrického KPÚ Mgr. Peter Kajba k tomu vlani uviedol:

„Na havarijný stav kaplnky sme opakovane upozorňovali vlastníka objektu. Naši pracovníci vykonali na mieste štátny dohľad. Farnosť Banská Bystrica nám musí v zmysle zákona o ochrane pamiatkového fondu predložiť projekt obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky.“

Cirkev však nemá na opravu kaplnky financie, čo bol doposiaľ hlavný problém brániaci jej obnove. Pozitívna informácia o posune veci dopredu potešila aj historika a mestského poslanca Marcela Pecníka:

„Som tomu úprimne rád, že pamiatkári našli s cirkvou konečne spoločnú reč a táto vzácna historická pamiatka na svätca z druhej polovice 18.storočia zostane zachovaná pre budúce generácie. Pravdupovediac som tomu už pomaly prestával veriť.“

Pohľad do histórie

Pred dvomi rokmi si celý kultúrny kresťanský svet pripomenul 620. výročie smrti tohto českého svätca. Zahynul ako mučeník 20.marca 1393 za panovania Václava IV. a jeho telo hodili do Vltavy. Žiaľ ani pri tomto výročí sa stav bystrickej kaplnky pomenovanej po tomto svätcovi nepohol dopredu a ďalej chátrala.

Neskorobarokovú Kaplnku svätého Jána Nepomuckého postavili v roku 1760. Bola vyhľadávaným pútnickým miestom. Kaplnka má štvorcový pôdorys. Mala vysoký vstupný portál uzatvorený rokokovou, bohato zdobenou kovanou mrežou, po stranách s dvojicou pilastrov zakončených korintskými hlavicami.

Na trojuholníkovom štíte s pestrými volutami bolo osadených päť hviezdičiek vzťahujúcich sa k patrocíniu kaplnky. Kupolovitá strecha mala vežičku s trojramenným krížom. Vo vnútri kaplnky je socha sv. Jána Nepomuckého, ale z lavíc, lustra a stien s iluzívnou rokokovou výmaľbou od Antona Schmidta sú už len trosky. Pôvodne bolo okolo kaplnky nízke kované oplotenie.

Po vybudovaní železničnej trate vedúcej popred kaplnku bola železničná stanica na druhej strane. V Uhorsku sa nazývala „Szent János állomás, počas prvej ČSR „Stanica sv. Jána“. Pred rokom 1950 zvýšili násyp trate pre novú stanicu „Banská Bystrica-mesto“, ktorú preložili na druhú stranu do tesnej blízkosti kaplnky. Tá sa tak dostala s podlahou pod úroveň terénu  a odvtedy sa štát prestal o kaplnku starať.

Časom sa na nej urobili iba nevyhnutné drobné opravy, ale to nezabránilo postupnej devastácii objektu. To by sa už čoskoro malo stať minulosťou.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová