V utorok bude na mestskom zastupiteľstve rušno

SPRÁVY
6 /

Posledné zasadnutie banskobystrického mestského zastupiteľstva pred prázdninami bude mať podľa všetkého rušný priebeh. Napovedá to letmý pohľad do programu rokovania volených zástupcov občanov.

 

V utorok 26.júna sa zídu poslanci na svojom 13.zasadnutí v tomto volebnom období. Prekvapujúce je, že v programe rokovania sa nenachádzajú dve primátorom nepodpísané uznesenia z májového zastupiteľstva prijaté drvivou väčšinou poslancov k situácii na mestskom úrade (MsÚ) a k investíciám nájomcu Plážového kúpaliska. K pozastaveniu oboch uznesení totiž zvolal primátor začiatkom júna mimoriadnu mestskú radu. Podľa zákona o obecnom zriadení zastupiteľstvo musí veto primátora prelomiť trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov (je potrebných 19 hlasov), aby uznesenia zostali v platnosti.

Keďže primátor doposiaľ nedokázal vysvetliť, v čom predmetné uznesenia odporujú zákonu alebo sú zjavne nevýhodné pre mesto, očakáva sa jeho vážny názorový stret s poslancami. Nehovoriac o tom, že primátorov právny názor k tomu, že poslanci nemôžu prijímať ukladacie uznesenia voči prednostovi, ktorý chcel zakázať úradníkom stretávať sa s nimi, stojí na hlinených nohách. Takto si musia poslanci sami odhlasovať zaradenie tohto bodu do programu. Miesto neho je tam iba ústna informácia prednostu o situácii na MsÚ…

Poslanci budú schvaľovať výsledky hospodárenia a záverečný účet mesta za minulý rok. Mestský rozpočet za minulý rok skončil s účtovným prebytkom takmer pol milióna eur, ktorý sa použije na splátky úverov a doplnenie rezervného fondu. Mestskú kasu vlani držali nad vodou najmä príjmy z miestnych daní a poplatkov, z ktorých sa financuje bežný chod mesta. Takmer 900 tisíc eur však chýbalo v kapitálových príjmoch, ktoré sa môžu použiť na investície. To je odpoveď na otázku, prečo najväčšou vlastnou investíciou mesta v roku 2011 bola rekonštrukcia Medokýša z grantu vo výške 6 000 eur.

O peniazoch sa bude hovoriť aj pri predajoch mestského majetku a tretej tohoročnej zmene rozpočtu, ktorá by mala riešiť iné rozdelenie financií oproti schválenému rozpočtu na rok 2012.

Pikantným bodom rokovania MsZ bude ekonomické stanovisko mesta k návrhu spoločnosti VAV invest na spoluprácu v projekte „Nájomné byty Belveder-bývanie pre mladých“. Napriek tomu, že investor už od vlaňajška čaká na vyjadrenie mesta, či chce vstúpiť a podporiť výstavbu štartovacích nájomných bytov pre mladé rodiny v spolupráci so súkromným investorom, bankou a štátom, banskobystrická samospráva si dáva na čas a súdiac podľa pripraveného materiálu jej postoj k projektu je veľmi vlažný a rezervovaný, ak nie odmietavý. Pritom investora nikto nepozval na predchádzajúce rokovania finančnej komisie či mestskej rady, aby vysvetlil a prípadne doplnil svoj návrh spolupráce s mestom na zaujímavom projekte…

Svedčia o tom aj slová uvedené na konci dôvodovej správy: „Súčasne sme názoru, že budúca spolupráca v tomto projekte by mala byť podmienená vysporiadaním doterajších vzájomných vzťahov medzi investorom a Mestom.“ Akoby to predznačovalo vyhlásenie „studenej vojny“ proti VAV invest, ktorú de facto odštartoval minulý týždeň primátor Peter Gogola bezdôvodným nepodpísaním územného rozhodnutia na pokračovanie dostavby komplexu Europa na Belvederi „VAVPARK BB“ s multifunkčnou halou a objektmi kultúrno-spoločenského významu pre mesto za 1,6 miliardy Sk (viac ako 53 miliónov eur).

Vyzerá to tak, akoby sa do investičného procesu v meste vnášali nejaké osobné alebo skupinové záujmy, ktoré doslova dusia miestne podnikanie. Nehovoriac o tom, že Banskú Bystricu už druhý rok akosi obchádzajú väčší investori, ktorých môže takýto neštandardný spôsob (ne)záujmu mestskej samosprávy o nové finančné impulzy vedúce k zvyšovaniu zamestnanosti Banskobystričanov odradiť úplne a pôjdu trebárs do Zvolena, kde to novými investíciami doslova žije…

Z ďalších bodov utorkového rokovania zaujme aj voľba nového konateľa mestskej spoločnosti BPM s.r.o. po odchode doterajšieho šéfa tejto mestskej spoločnosti Tomáša Novanského na FNM SR. Podľa výsledkov výberového konania by sa ním mal stať doterajší ekonomický riaditeľ firmy a mestský poslanec Ján Šabo, ktorý ako jediný splnil podmienky vypísanej verejnej súťaže.

Poslanci budú schvaľovať štyri VZN o doručovaní písomností na MsÚ elektronickými prostriedkami bez potreby elektronického podpisu, o úhradách za sociálne služby, o určovaní názvov ulíc a verejných priestranstiev a o verejných kultúrnych podujatiach. Po niekoľkonásobnom odklade prednesie náčelník mestskej polície správu o činnosti za rok 2011 a bude sa meniť aj zriaďovacia listina PKO. Celkovo je v programe zastupiteľstva okolo 30 bodov.

Všetky dôležité informácie o priebehu a výsledkoch utorkového MsZ vám prinesieme na našom portáli v aktuálnych reportážach a komentároch k najdôležitejším prerokovaným bodom.

 

Zdroj: bystricoviny.sk