V sobotu 18.augusta bude 7.Stretnutie generácií na Kališti

SPRÁVY
0 /

Už túto sobotu 18. augusta 2012 sa bude konať siedmy ročník Stretnutia generácií na Kališti. Ide o tradičné spomienkové podujatie vojnové roky.  

Stretnutie je každoročne spomienkou na obete i tých, ktorí prežili hrôzy vojny a znášali utrpenie vo vypálených obciach. Je mementom pre súčasnú i budúce generácie a zároveň odsúdením všetkých snáh a prejavov znevažujúcich historické fakty, hrdinstvo a obetavosť účastníkov protifašistického odboja.

Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici spolu s Múzeom SNP, Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) a ďalšími spoluorganizátormi pripravili dôstojnú spomienku na obete Kališťa a účastníkov boja proti fašizmu. Na poduajtie pozvali domácich a zahraničných ústavných činiteľov, diplomatov, predstaviteľov štátnej správy, samosprávy, zástupcov vypálených obcí, partnerských organizácií a ďalších hostí. Záštitu nad podujatím prevzal predseda BBSK Vladimír Maňka.

Na Kalište budú zo železničnej stanice v Bankej Bystrici vypravené autobusy o 8:00, 8:30 a 9:00 hod. s odchodmi späť z Kališťa o 15:45 a 18:00 hod., inak je možno dopraviť sa individuálne. Podujatie začína v sobotu o 8:45 hod. kultúrnym programom, o 10.30 hod. je ekumenická pobožnosť, o 11:00 hod. sa uskutoční pietna spomienka. Potom bude prechádzka  k bunkrom a sadom života. Od 12:40 hod. podujatie pokračuje  kultúrnym programom s viacerými sprievodnými podujatiami.

Obec Kalište mala roku 1940 celkom 209 obyvateľov. Počas SNP sa stala jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Za pomoc partizánom nacisti obec  18.marca 1945 prepadli a zavraždili 13 obyvateľov. Vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami. Po oslobodení Slovenska obyvateľov obce presídlili do Banskej Bystrice, do časti Fončorda, kde pre nich boli vybudované domy na ulici Nové Kalište.

Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V dvoch zrekonštruovaných domoch sú od roku 1962 umiestnené expozície a pamätné izby. V období normalizácie bol do Kališťa prenesený bronzový monument „Obete varujú“ od Jozefa Jankoviča z Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Po roku 1989 sa toto dielo  vrátilo na svoje pôvodné miesto.

Expozície na Kališti spravuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Uznesením predsedníctva SNR č. 24 zo dňa 27. 2. 1961 bolo Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. Ide o jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny. Život v nej, ako v jedinej obci, však dodnes nebol obnovený. Nachádza sa v chránenej oblasti Národného parku Nízke Tatry vo výške 924 m.n.m. Sú tam zrekonštruované 2 domčeky, malá zvonička a základy zhorených obytných domov.  Pripomínajú tragédiu, ktorá sa tu odohrala pred 67 rokmi.

V roku 2007 Múzeum SNP sprístupnilo v 2 domčekoch novú expozíciu pod názvom „Partizánska republika“. Spolu s expozíciou bol sprístupnený aj nový pamätník.  Pamiatku padlých si každoročne pripomínajú pri výročiach SNP bývalí obyvatelia Kališťa i ostatní občania, priamo v priestoroch niekdajšej obce, podujatím Stretnutie generácií.  V roku 2008 Múzeum SNP sprístupnilo náučný chodník Kalištím s názvom „Ako žili Kališťania“. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené v areáli celej Národnej kultúrnej pamiatky.

Kto príde v sobotu na Kalište, strávi príjemné s užitočným a vzdá úctu tým, ktorí sa v II.svetovej vojne zaslúžili o našu slobodu.

Zdroj: SZPB BB, Múzeum SNP