Spomienková slávnosť na vypálené Kalište a ďalších 101 obcí v Múzeu SNP

SPRÁVY
0 /

Múzeum SNP si každoročne pripomína tragické marcové udalosti z roku 1945 v Kališti. Tento rok to bude 70.výročie vypálenia tejto bývalej obce, dnes národnej kultúrnej pamiatky.

17. marca bude v Múzeu SNP spomienka na Kalište a ďalšie vypálené obce v SR

Spomienkové podujatie sa skutoční v utorok 17. marca 2015 o 13:00 hod. v Múzeu SNP. Pri tejto príležitosti Ministerstvo obrany Slovenskej republiky vyznamená predstaviteľov 102 vypálených obcí, ktoré postretol rovnaký osud, ako Kalište.

Pozostatky obce Kalište sa nachádzajú v Nízkych Tatrách  úplne izolované od okolitej civilizácie. Osadu vo výške 924 m.n.m. vybudovali v 16. storočí ako uhliarsku obec a jej obyvatelia vyrábali drevené uhlie. Oveľa známejší je však jej smutný osud z obdobia 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania.

Počas SNP sa vojaci, partizáni a rasovo, či politicky prenasledovaní občania začali sťahovať do hôr a do horských osád, akou bolo aj Kalište. Kališťania im pomáhali, či už zásobami, alebo poskytnutím strechy nad hlavou.

Tragédia Kališťa z 18.marca 1945

Po potlačení Povstania podnikali fašisti na obec Kalište viacero útokov. Posledný a najtragickejší uskutočnili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Hneď na kraji dediny zastrelili mladú Tonku Komorovú. Po obsadení obce domy vyrabovali a podpálili. Deväť osôb chorých na týfus v nich zaživa upálili. Pri vlastnom dome zastrelili Júliu Bučkovú a jej manžela Alexandra Bučku, Jána Kaliského a Júliusa Kaliského.

V bunkri povyše obce na kraji lesa, kde bola provizórna ošetrovňa, upálili 12 osôb. Okupanti v ten istý deň zajali ešte 19 mužov, z ktorých 13 zastrelili pri Moštenici. Jozef Vyšný, otec 7 detí, sa stal poslednou obeťou tohto tragického dňa. Fašisti ho odvliekli do Turčianskych Teplíc a brutálne zavraždili rozpílením na stolárskej píle. Zo 42 domov v obci Kalište zostalo po 18. marci 1945 iba 6 nevypálených. Toto pamätné miesto sa  v roku 1961 stalo Národnou kultúrnou pamiatkou v správe banskobystrického Múzea SNP.

Súčasťou areálu je aj pamätník obetiam marcovej tragédie, zachovaná kaplnka s dvomi zrekonštruovanými domami, v ktorých je umiestnená expozícia zobrazujúca históriu obce, ako aj Partizánskej republiky. To boli obce, kde sa najviac sústreďovali antifašisti a partizánske skupiny, ktoré pokračovali v boji aj po tom, ako nemecké jednotky obsadili Banskú Bystricu.

Z ostatných domov je možné vidieť zrekonštruované základy. Súčasťou areálu vypálenej obce je aj náučný chodník „Ako žili Kališťania“, zrekonštruované bunkre Partizánskej republiky, replika miliera, ktorý symbolizuje spôsob obživy obyvateľov osady z čias, keď sa na Kališti vyrábalo drevené uhlie a tzv. Sad života. Ten vysadili predstavitelia 102 slovenských obcí, ktoré boli rovnako ako Kalište vypálené počas nacistických represálií v rokoch 1944 – 1945.

Vďaka Sadu života sa na Kalište nielen symbolicky vrátil život, ale došlo aj prepojeniu obcí, ktoré počas vojny postihol podobný krutý osud. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov spolu s Múzeom SNP si pamiatku Kališťa pravidelne pripomína augustovým podujatím „Stretnutie generácií“ za účasti najvyšších predstaviteľov SR.

Zdroj: Múzeum SNP, Foto: ilust.