Skvelý bystrický fotograf Eduard Genserek opäť s oceneniami na Slovak Press Photo

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

V bratislavskom Primaciálnom paláci sa v stredu večer vyhlasovali oficiálne výsledky 5. ročníka súťaže Slovak Press Photo 2016. Jej cieľom je  prinášať nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci v Slovenskej republike a v okolitých krajinách.

Úspech bystrického fotografa

Slávnostného odovzdávania cien sa zúčastnili prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorí prevzali nad súťažou aj záštitu. Medzi ocenenými nechýbal ani známy bystrický fotograf Eduard Genserek.

Genserek získal 1. miesto v kategórii Reportáž – séria fotografií z osláv 72. výročia SNP v Banskej Bystrici  a zvíťazil aj v kategórii Reportáž – samostatná fotografia za snímku „Do neba“ zo SIAF 2016 na Sliači. V kategórii Šport  – séria fotografií  „K.O.“ z Full Fight v Banskej Bystrici.

Grand Prix za Večeru

Fotosúťaž Slovak Press Photo patrila tento rok mladej generácii. Zvíťazila fotografia, ktorá zobrazuje jednu z tvárí chudoby. Hlavnú cenu Grand Prix si odniesla snímka voľného fotografa Ivana Holuba s názvom „Večera“. Holubova fotografia z južného Burundi zvíťazila aj ako samostatná fotografia v kategórii Každodenný život.

 

„Titulná fotografia vznikla v chudobe. Každý má možnosť zamyslieť sa nad ňou. Aj ona nastavuje zrkadlo sveta, v ktorom žijeme, čo máme k dispozícii a núti nás zamyslieť sa nad tým, že sú tu stále miesta, kde ľudia nemajú čo jesť,

povedala o  víťaznej snímke riaditeľka súťaže Jana Garvoltdová.

Ocenenia pre mladých fotografov

Podľa odbornej poroty patrilo tohtoročné oceňovanie najmä mladých fotografom. Český dokumentárny fotograf a pedagóg Jindřich Štreit to zhodnotil slovami:  

„Učím 25 rokov a na mladých ľudí nedám dopustiť. Vážim si ich, prichádzajú s novými nápadmi, sú odvážni, inteligentní, vzdelaní a toto všetko do fotografie prináša nové pohľady. Mladí ľudia do nej vnášajú nové myšlienky a pohľady. Pre fotografiu je nesmierne dôležité, aby sa témy neopakovali.“

V tomto roku však podľa jeho slov chýbala výraznejšia osobnosť. Vlani ňou bol najmä fotograf Robert Tappert, ktorý bodoval sériou fotografií poškodených portrétov utečencov.

Do fotosúťaže  Slovak Press Photo sa v tomto roku zapojilo 191 fotografov, ktorí súťažili v desiatich kategóriách. Spolu poslali porotcom 1.522 fotografií, v ktorých mapovali aktuálne udalosti doma  i v zahraničí.

V rámci výstavy Slovak Press Photo je vystavených 226 fotografií. Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si víťazné a ocenené fotografie vo výstavných priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca od 20. októbra až do 30. novembra 2016.

 

Autor: (tom), Foto: E. Genserek, Slovak Press Photo a FB