Po takmer piatich rokoch súd ukončil prípad tragickej nehody sanitky v Sásovej  

SPRÁVY
9 /

Na Krajskom súde v Banskej Bystrici v stredu skončilo pojednávanie vo veci tragickej nehody sanitky v Sásovej, pri ktorej 14. októbra 2010 zahynul 57-ročný lekár Andrej Faglic, neskôr v nemocnici podľahol zraneniam aj vodič Jozef Šárik (30).

Dlhé čakanie na  spravodlivosť

Odvolací Krajský súd definitívne potvrdil ročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky pre vodičku Citroënu, ktorá nehodu zavinila. Janku Donovalovú obžaloba vinila zo zrážky jej auta so sanitkou a následne aj s autobusom. Vodička si okrem toho štyri roky nesmie sadnúť za volant.

Tento trest uložil 48-ročnej vodičke aj sudca banskobystrického Okresného súdu 12.februára 2015. Bol to v poradí už štvrtý rozsudok v takmer päťročnej kauze. Uznal ju za vinnou z prečinu usmrtenia z nedbanlivosti. V rozsudku prvostupňového súdu sa zohľadnila aj spoluvina vodiča sanitky, pretože pred osudnou zrážkou s Citroënom išla nepovolenou rýchlosťou bez súčasne zapnutého svetelného i zvukového výstražného znamenia.

Zahynul lekár i vodič sanitky

Podľa obžaloby vodička pri výjazde na hlavnú cestu z Ďumbierskej ulice do Sásovej nedala prednosť zľava prichádzajúcej sanitke s majákmi a nasledovala zrážka. Sanitku následne odhodilo a čelne sa zrazila s protiidúcim autobusom. Nehoda sa stala 14. októbra 2010 pred 20:00 večer.

Po zrážke zahynul lekár záchranár MUDr. Andrej Faglic, ťažko sa zranili dve osoby a ďalších šesť ľudí ľahko. Neskôr na následky zranení zomrel aj vodič sanitky Jozef Šárik. Súd spolu evidoval 19 poškodených. Jednotlivci si náhradu škody uplatňovali v občianskom súdnom konaní, rovnako mohli postupovať poisťovne a SAD Zvolen.

Po prvý raz súd rozhodol v októbri 2011, keď Janku Donovalovú spod obžaloby oslobodil. Po odvolaní prokurátora senát Krajského súdu vec vrátil na doplnenie dokazovania, vrátane vyšetrovacieho pokusu na mieste havárie. No ani doplnené dokazovanie vinu vodičky osobného auta podľa prvostupňového súdu  nepreukázalo a oslobodzujúci rozsudok vyhlásil sudca aj v júni 2013 a potom i vo februári 2014.

Obhajoba namietala všetkých banskobystrických sudcov

Obhajca vodičky Citroënu JUDr. Rastislav Urbáni na treťom pojednávaní pre zaujatosť namietol všetkých trestných sudcov Okresného i Krajského súdu v Banskej Bystrici s tým, že požadoval im vec odňať a prideliť sudcom z iného kraja. Najvyšší súd SR však obhajcovi nevyhovel.  Preto na Okresnom súde v Banskej Bystrici už po štvrtý raz za štyri roky pokračovalo nové hlavné pojednávanie

Predchádzajúci sudca v prípade nehody sanitky predtým trikrát oslobodil obžalovanú ženu, ktorá podľa prokuratúry zapríčinila tragickú nehodu sanitky v roku 2010. Odvolací senát zrušil aj tretí oslobodzujúci verdikt a nariadil, aby prípad posúdil iný samosudca.

Nový sudca pri prezentácii výsledkov doterajšieho súdneho konania prehlásil, že obhajoba netrvá na dokazovaní od samého začiatku. Vec odročil na 12. januára 2015, kedy sa na žiadosť obhajoby uskutočnil osobný výsluch znalca z odboru cestnej dopravy.

Pred križovatkou neskôr osadili stopku

V kritickom čase nebola križovatka označená zo strany vedľajšej cesty stopkou. Obžaloba tvrdí, že vodička  pochybila nedaním prednosti sanitke idúcej po hlavnej ceste, čo bolo priamou príčinou tragickej zrážky.

Obhajca vodičky JUDr. Rastislav Urbáni si nemyslí, že jeho klientka porušila zákon nedaním prednosti sanitke. Vodička Citroënu podľa neho nemohla včas zastaviť, pretože na riešenie situácie mala iba sekundu a sanitka za ten čas prešla 30 metrov. Poukázal tiež na to, že sanitka s právom prednosti jazdy nemala súčasne zapnuté svetelné a zvukové výstražné znamenia, ako to vyžaduje zákon.

Po tragickej nehode spred takmer piatich rokov zmenili pred križovatkou z Ďumbierskej dopravné značenie z príkazu „Pozor, daj prednosť“ na „Stop“. Na opornom múre oproti križovatke doteraz visí červené srdce s pamätnou tabuľou, pod ktorou  blízki dvoch obetí zapaľujú sviečky…

Autor: (tom), Foto: ilust.