Od utorka je v obehu nová desaťeurovka

SPRÁVY
0 /

Po 12 rokoch sa v krajinách EÚ dostáva do obehu druhá séria eurobankoviek.  Nová bankovka v nominálnej hodnote 10 €  je platidlom v eurozóne od v utorka 23. septembra, teda s nástupom jesene.

Rovnako ako eurové bankovky prvej série, aj bankovky novej série Európa sa budú dať jednoducho overiť hmatom, pohľadom a naklonením. Na kontrolu pravosti nie sú potrebné žiadne nástroje. Oproti pôvodnej bankovke bude nová desaťeurovka odolnejšia, čím sa predĺži jej životnosť. Na Slovensku ju predstavili v pondelok v Bratislave zástupcovia Národnej banky Slovenska.

„Vývoj počas tohto 12-ročného  obdobia je vývojom v technológii ochranných prvkov, spracovania bankoviek. Treba zabezpečiť, aby eurové bankovky boli odolné voči falšovaniu, preto treba premietnuť tento nový vývoj aj do koncepcie bankoviek a modernizovať ich,“

uviedol  na tlačovej besede vedúci oddelenia peňažného obehu NBS Andrej Slížik.

Pred uvedením novej bankovky do obehu prebieha zdĺhavý proces od výberu ochranných prvkov aj s ich posúdením, či sú spracovateľné v rôznych zariadeniach. Potom je to úprava dizajnu až po pilotážnu tlač bankoviek, ktoré sa potom testujú. Ak všetko dopadne dobre, bankovky idú do hromadnej výroby a následne sa distribuujú do centrálnych bánk.

Je možné, že niektoré zariadenia na prijímanie bankoviek (automaty) novú desaťeurovku nemusia prijať, pokiaľ sa neprestaví ich testovací systém. Napokon od utorka sa nová bankovka ocitne aj v peňaženkách viacerých Bystričanov.

Autor: (dem), Foto: ilust.