Na Hornej Striebornej 22 otvorili infostredisko karpatských mokradí

SPRÁVY
1 /

Od stredy funguje v Banskej Bystrici pre širokú verejnosť organizovanie medzinárodných podujatí Informačné stredisko karpatských mokradí.  Občania  ho môžu navštíviť  v pracovných dňoch od 9:00 do 14:00 hod.

Mokrade sú zdrojom vody v prírode

„Sme akýmsi sekretariátom Karpatskej iniciatívy pre mokrade, čo je regionálna iniciatíva v rámci dohovoru o mokradiach. Stredisko sme budovali s myšlienkou vytvoriť zázemie pre školenia, tréningy a vzdelávanie odbornej i laickej verejnosti, samozrejme mládeže a detí. Je to informačno-propagačné stredisko, ktoré bude pripravovať vzdelávacie programy a materiály,“

uviedol na otvorení RNDr. Ján Kadlečík, vedúci odboru medzinárodných dohovorov Štátnej ochrany prírody v Banskej Bystrici a koordinátor Karpatskej iniciatívy pre mokrade.

Podľa neho bez vody nie je život a práve mokrade sú zdrojom vody v prírode a jedným z najvýznamnejších ekosystémov pre človeka. Aj v útulne zrekonštruovanej budove strediska na Hornej Striebornej 22 je mokraďové jazierko s rastlinkami a živočíchmi. Jeho vodou sa symbolicky krstila zrekonštruovaná budova.

Ramsarský dohovor

Informačné stredisko karpatských mokradí v Banskej Bystrici je ojedinelé v strednej Európe. Vybudovali ho  vďaka príspevkom Ramsarského dohovoru, štrukturálnym fondom z Operačného programu Životné prostredie vo výške 50.000 eur,  v rámci projektu Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, ktorého správcom je Úrad vlády SR.

Na slávnostnom otvorení informačného strediska bol Tobias Salathé, švajčiarsky zástupca Ramsarského dohovoru, Lajos Szabo, zástupca  švajčiarskej ambasády v Bratislave,Libuše Vlasákova českého ministerstva životného prostredia, Ivan Ivančin, riaditeľ Odboru riadenia a implementácie Švajčiarskeho finančného mechanizmu,  ďalší zástupcovia z Úrady vlády,  slovenského ministerstva ŽP a vodohospodári.

„Slovenská republika je najaktívnejšia, čo sa týka karpatských krajín v Ramsarskom dohovore, a keďže je to iniciatíva ŠOP a tá sídli v Banskej Bystrici, preto je tu aj stredisko. Sídli v centre mesta, v starej budove, ktorá prešla renováciou. Kultúrne dedičstvo sa tak spája s prírodným,“

povedal po prestrihnutí pásky zo zelených  rias pán Tobias Salathé.

Program švajčiarsko-slovenskej spolupráce podporuje zlepšenie udržateľnosti chránených území a vybratých biotopov NATURA 2000 a Karpatského dohovoru čiastkou takmer 1,95 milióna €.

Autor: (tom), Foto: Bystricoviny.sk