Mesto má strategickú víziu smerovania kultúry

SPRÁVY
2 /

Banská Bystrica má po rokoch stratégiu kultúry na najbližšie roky. Na júnovom zastupiteľstve prijalo tento dokument mestské zastupiteľstvo.

Po všeobecnej kritike stavu kultúry v meste, ktorá sa podľa viacerých kultúrnych dejateľov a poslancov nezabezpečovala dlhodobo a systematicky, sa v v novembri minulého roka uskutočnil prieskum verejnej mienky .

Z neho vyplynulo, že Bystričania sú nespokojní so zlou informovanosťou a nedostatočnou koordináciou kultúrnych podujatí v meste, s katastrofálnym stavom budov vhodných pre koncerty a voľnočasové aktivity v oblasti kultúry. Výsledky prieskumu poukázali aj na nevyužitý potenciál miestnych umelcov a mladých vzdelaných ľudí, vrátane slabého grantového systému na podporu konkrétnych projektov miestnej a regionálnej kultúry.

V rámci prípravy Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta na roky 2014 – 2020 sa na Odbore propagácie mesta v spolupráci so žilinským aktivistom Marekom Adamovom a po konzultáciách s dotknutými subjektmi vypracovala strategická vízia smerovania kultúry v meste Banská Bystrica. Osobitné podklady pre Koncepciu rozvoja mládežníckej kultúry v meste Banská Bystrica sa v lete spracujú v rámci malého projektu KomPrax – IUVENTA na základe stretnutia s mladými ľuďmi za okrúhlym stolom.

Člen kultúrnej komisie poslanec Andrej Refka k tomu uviedol:

„Ja sa pozerám na kultúru v meste z praktického hľadiska a preto by som nebol rád, aby sa z tejto strategickej vízie stal iba teoretický dokument. Vďaka úzkej spolupráci poslancov s občianskymi združeniami a občianskymi radami pôsobiacimi v Sásovej a Rudlovej sa nám podarilo zorganizovať veľmi vydarené akcie, ktoré majú už niekoľkoročnú tradíciu a robíme nové. Myslím si, že mesto by malo popri celomestských akciách vytvárať podmienky pre uspokojovanie a rozvíjanie kultúrnych potrieb svojich obyvateľov priamo vo volebných obvodoch.“

Zámerom strategickej vízie kultúry je zmapovanie hlavných okruhov problémov a možností podpory rozvoja kultúry v podmienkach mesta Banská Bystrica. Poukazuje na potrebu širšieho vnímania kultúry ako prierezového nástroja miestneho a regionálneho rozvoja. Podmienkou ďalšieho rozvoja kultúry je vhodná legislatíva, optimálne nastavené grantové systémy, optimalizáciariadiacich procesov a čo najefektívnejšie využitie štrukturálnych fondov určených pre túto oblasť. Mesto má byť hlavne koordinátorom kultúry s funkčným grantovým systémom na dotácie pre miestne kultúrne podujatia.

Poslanec Michal Škantár dodáva:

„Tento návrh sa okrajovo dotýka aj kultúry na jednotlivých sídliskách, preto som apeloval na mestský úrad, aby sa mesto začalo viac orientovať na tie miesta, kde žije najviac Bystričanov. Som presvedčený, že práve zvýšením podpory rozvoja kultúry zo strany mesta nielen v centre, ale aj v Sásovej, na Fončorde, v Radvani či okrajových častiach mesta by narástla kvalita a objem jednotlivých podujatí pre našich ľudí.“

Mesto sa musí sústrediť aj na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok a budov slúžiacich kultúre. V tejto súvislosti by Banská Bystrica potrebovala ako soľ modernú multifunkčnú halu, pretože sa stala jediným krajským mestom, ktoré nemá aspoň jeden dôstojný kultúrny stánok na organizovanie väčších kultúrnych podujatí…

Autor: (tom), Foto: Ilustr.