Kotleba vidí našu vojnovú históriu iba čiernobielo, SNP neuznáva

SPRÁVY
4 /

Okrem toho, že minulotýždňové výjazdové zasadnutie zastupiteľstva BBSK v Žarnovici sa pre nízku účasť poslancov nekonalo, zaujala minúta ticha vyhlásená županom Marianom Kotlebom za obete zo septembra 1944. Išlo o mŕtvych karpatských Nemcov z obcí Píla a Veľké Pole neďaleko Žarnovice.

Výjazdové zastupiteľstvo BBSK v Žarnovici sa nekonalo

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja sa mali podľa pôvodného plánu zísť 20.júna, ale predseda BBSK toto výjazdové zasadnutie z neznámych dôvodov nezvolal. Dodatočne ho presunul na piatok 25.júla v čase prázdnin a dovoleniek. Do Žarnovice prišlo iba 20 zo 49 poslancov, pričom 25 sa ospravedlnilo, takže neboli uznášaniaschopní. Kotleba to považuje za „aroganciu“ poslancov, ale tí si myslia niečo iné.

Rokovací poriadok hovorí, že mali by sme sa držať nejakého harmonogramu zasadnutí BBSK. Tento harmonogram predseda dodnes nepredložil, máme len orientačný plán,

uviedla pre TASR predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu SMER-SD,KDH Ľubica Laššáková. Najbližšie zastupiteľstvo chce zvolať župan na 8.augusta.

Minúta ticha za karpatských Nemcov

Marian Kotleba napriek neuskutočnenému rokovaniu zastupiteľstva ukončil stretnutie dvadsiatky poslancov minútou ticha venovanej obetiam septembrových represálií roku 1944. Vtedy v Banskej Štiavnici za dodnes nevyjasnených okolností zahynulo 80 karpatských Nemcov prevažne z Píly (Paulisch) a Veľkého Poľa (Hochwies).

Toto gesto zo strany župana prekvapilo poslanca Radoslava Vazana:

Nie celkom dobre som tomu rozumel, čo pán predseda myslel. Je to skôr paródia na to, čo bolo myslené všetkými poslancami 28.februára na zastupiteľstve v Kremničke úprimne. Ostatné obce ako Kľak a Ostrý Grúň ani nespomenul. Treba byť v rámci histórie objektívny.

Z našej pohnutej vojnovej histórie rokov 1944-45 si Kotleba vybral dva masové hroby zo septembra 1944, v ktorých bolo pochovaných 79 karpatských Nemcov a jedna žena, prevažne obyvateľov Píly a Veľkého Poľa. Podľa svedkov časť z nich bola postrieľaná ranou do tyla, väčšina z nich však zomrela hladom, smädom a vdychovaním karbidu z vagóna. V Žarnovici ich nahnali do vlaku a viezli smerom na Hronskú Dúbravu. Svoju smrť napokon našli v Banskej Štiavnici. Po vojne zostávajúcich karpatských Nemcov z Píly a Veľkého Poľa vysídlili.

Na zavraždené obete fašistov a gardistov si Kotleba nespomenul

Na februárovom zastupiteľstve BBSK v Kremničke na návrh Ľubice Laššákovej všetci poslanci položili kvety a vence k Pamätníku zavraždených obetí. Okrem župana Kotlebu.

V Kremničke od novembra 1944 do februára 1945 príslušníci nemeckých nacistických jednotiek spolu s kolaborantmi z Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy vykonali v neďalekých zákopoch celkovo 9 masových popráv, výsledkom ktorých bolo 747 mŕtvych, z toho 211 žien a 58 detí vo veku do 14 rokov.

Vtedy župan Kotleba ako jediný zvolený zástupca občanov Banskobystrického kraja ignoroval túto pietnu spomienku so slovami:

„Myslím, že nie sme v škôlke, aby sme chodili všade povinne, pretože to nejakí poslanci schvália. To nie je ani 1. máj, tie doby sú už preč.“

Župan Kotleba v Žarnovici ani slovom nespomenul, že nemecké Einsatzkommando a oddiely Heimatschutzu od 8. do 24. decembra 1944 zavraždili pri neďalekých obciach Veľké Pole a Píla bez vynesenia rozsudku 31 slovenských väzňov z Okresného súdu v Novej Bani, ktorých podozrievali z finančnej podpory SNP, organizovania zbrojnej výroby a pokračujúceho napomáhania partizánskemu hnutia. Fašisti ich zahrabali do štyroch masových hrobov.

Bystrického župana nezaujímajú ani vypálené obce v okolí Žarnovice

Kotleba „zabudol“ aj na veľký masaker v Kľakovskej doline neďaleko Žarnovice, kde sa 21. januára1945 odohrala tragická „krvavá nedeľa“. Vojaci z jednotky Edelweiss v súčinnosti so špeciálnou jednotkou SS a v spolupráci so slovenskýmikolaborantmi zavraždili celkovo 148 obyvateľov z Ostrého Grúňa a Kľaku. Obe obce potom vypálili. Bola to jedna z najbrutálnejších masových vrážd počas vojny na našom území…

Autor: (tom), Foto: ilustračné