Iniciatíva Za slušné Slovensko vstúpila do politiky, v Bystrici Nie v našom meste…

SPRÁVY
3 /

To, čo sa po posledných protestných zhromaždeniach iniciatívy Za slušné Slovensko dalo čakať, sa stáva skutočnosťou. Aktivisti vstupujú do politiky na komunálnej úrovni. V regiónoch pôjdu organizátori protestov na poslancov či primátorov miest alebo podporia nestraníkov.

Aktivisti Za slušné Slovensko chcú byť aj politikmi

Ako v Bratislave uviedli predstavitelia občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko, podporia v každom meste iba jedného kandidáta, za ktorého prácu a volebný program sa vedia zaručiť. Ak chcú konkrétni kandidáti počítať s podporou iniciatívy, musia splniť niekoľko základných požiadaviek.

Musia byť nezávislými, financovanie ich volebnej kampane musí byť transparentné a prehľadné a svoju ambíciu uchádzať sa o post starostu či poslanca musia oznámiť ešte pred ohlásenou podporou iniciatívy Za slušné Slovensko.

Aktivisti si zároveň uvedomujú, že týmto vstupujú do politického zápasu, podľa vlastných slov však chcú veci meniť k lepšiemu. Predstavitelia iniciatívy v pondelok na tlačovej konferencii, predstavili prvé tri mená kandidátov na primátorov miest, ktorých podporia. Sú to Matúš Vallo v Bratislave, Peter Fiabáne v Žiline a Marek Hatas v Nitre.

„Predstavujeme našu víziu pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ktorá sa volá Slušné mestá a obce Slovenska. V rámci nej podporíme kandidátov, ktorí sú s touto myšlienkou stotožnení a splnia základné pravidlá. V prípade ich zvolenia napríklad žiadame, aby sa pravidelne organizovali verejné sedenia s občanmi, kde by sa robil akýsi odpočet opatrení, prijatých zmien a ďalších plánov. Prihlásiť sa k tejto vízii môže každý nezávislý kandidát,”

uviedol  vedúci predstaviteľ iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. Vyhradzujú sa voči kandidátom s politickou podporou Smeru a Kotlebovej ĽSNS.

Aktivisti sa napriek tomuto politickému kroku stále pokladajú za občiansku iniciatívu, hoci už pred časom ohlásili vstup do komunálnej politiky v regiónoch, kde sa chystá kandidovať za poslancov asi tridsať organizátorov protivládnych protestov na Slovensku. Tretí sektor tak na Slovensku definitívne prekračuje krehkú hranicu medzi vládnym (politickým) sektorom a mimovládnym (občianskym).

To kritizovali aj niektorí predstavitelia opozičných politických strán, ktorí očakávali od aktivistov podporu svojich kandidátov. Líder OĽaNO Igor Matovič doslova povedal:

 „Organizátori protestov Za slušné Slovensko sľúbili matkám Martiny a Jána, že nebudú robiť politiku a nezaložia politickú stranu. Toto, čo urobili, je čistá politika.“.

Vedenie SaS nerozumie podmienke, že iniciatíva podporí len nezávislých kandidátov:

Neexistuje žiadna záruka, že nezávislý kandidát bude vykonávať svoj mandát lepšie ako stranícky kandidát.“

Predseda KDH Alojz Hlina ostro zareagoval na postup aktivistov v Bratislave:

 „Veľké sklamanie. ‚Slušné Slovensko‘ sa rozhodlo ovplyvňovať voľby. Koniec koncov to sa čakalo. Problém však je, že nezačali práve šťastne. Podporiť Matúša Valla za primátora Bratislavy nie je z ich strany čestné. To nie je ‚Slušné Slovensko‘. Ľudia nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori protestov za Slušné Slovensko podporujú ‚architekta Penty‘.“

 Aktivisti z iniciatívy Za slušné Slovensko budú počas prázdnin politicky pôsobiť v krajských mestách, kde chcú organizovať verejné diskusie s občanmi a odborníkmi, zúčastňovať sa rôznych letných festivalov a podujatí.

V Banskej Bystrici vstupuje do politiky iniciatíva Nie v našom meste

 V meste pod Urpínom po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej organizovala od marca občianske mítingy iniciatíva Nie v našom meste. Tie sa po krátkej dobe zmenili na politické protivládne demonštrácie.

Nevedno, s akým programom pôjdu bystrickí aktivisti do komunálnych volieb a koho podporia na primátora mesta, ale zatiaľ prichádzajú v štýle protivládnych protestov s negativistickým prístupom k investíciám a  projektom v Banskej Bystrici, hoci sa jedná o ochranu či zlepšenie životného prostredia Bystričanov.

V každom prípade jesenné komunálne voľby budú súbojom straníkov, nestraníkov a aktivistov. Otázkou zostáva, či potom ešte bude existovať na Slovensku klasický tretí sektor, keď občianski aktivisti z mimovládok budú zároveň politikmi…

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné