28. septembra zažijeme úplné zatmenie Mesiaca  

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Po štyroch rokoch Bystričania opäť zažijú zaujímavý astronomický úkaz. V prípade priaznivého počasia budeme mať na Slovensku v pondelok 28. septembra od 04:11 hod. možnosť sledovať celý priebeh úplného zatmenia Mesiaca.

Zvláštnosťou bude veľký uhlový rozmer Mesiaca, ktorý krátko pred maximom zatmenia prejde perigeom svojej dráhy. Július Koza z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici k tomu uvádza:

„Motiváciou môže byť skutočnosť, že na ďalšie zatmenie si budeme musieť počkať tri roky až do 27. júla 2018, ktoré bude najdlhším úplným zatmením v tomto storočí trvajúcim takmer 104 minút. Úplná fáza tohtoročného potrvá 73 minút.”

Zatmenie Mesiac sprevádza oranžovo až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. V závislosti od ich koncentrácie sa mení aj odtieň Mesiaca od svetločerveného až po tmavohnedý.

„Pekný zážitok poskytne pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad, ktorý je vhodné upevniť na statív alebo iný improvizovaný stojan,“

dodáva astronóm Koza.

Mesiac sa počas úplného zatmenia bude nachádzať v súhvezdí Ryby, v ktorom nie sú nápadne jasné hviezdy. Spestrením pozorovania zatmenia bude pohľad na zoskupenie Venuše, Marsu a Jupitera, ktoré doplní hviezda Regulus v súhvezdí Lev nad východným obzorom.

Takto vyzeralo úplné zatmenie Mesiaca v Banskej Bystrici pred štyrmi rokmi.

Autor: (mt), Foto: ilust.