Primátori a starostovia obcí okolo letiska Sliač čakajú odpovede na otázky aj po stretnutí s ministrom obrany

SPRÁVY
25 /

V stredu sa stretli primátori Banskej Bystrice, Zvolena a Sliača so starostami okolitých obcí Badín, Hronsek, Veľká Lúka, Sielnica, Kováčová, Lieskovec, Vlkanová, Ostrá Lúka a Lukavica v súvislosti s budúcnosťou letiska Sliač. V piatok nasledovalo stretnutie s ministrom obrany Jaroslavom Naďom v Banskej Bystrici.

Stretnutie predstaviteľov samospráv okolo letiska Sliač

Témou bol možný dopad pripravovanej Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA. Výsledkom ich spoločného stretnutia je formulovanie konkrétnych otázok, ktoré chcú predniesť na piatkovom stretnutí ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi.

Mestá a obce chcú počuť jasné stanovisko o budúcnosti civilného letiska Sliač, ktoré prispieva k rozvoju a zvyšovaniu kvality života obyvateľov v našom regióne

Na stredajšom stretnutí sme spoločne zosumarizovali otázky, ktoré v piatok predostrieme ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. Žiadame, aby nám boli zodpovedané a detailne vysvetlené možné dopady uzatvorenia dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Zaslúžia si to hlavne obyvatelia okolitých miest a obcí, ktorých zaujíma, aký to bude mať vplyv na ich každodenný život,“

uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Predstavitelia dotknutých samospráv sa zhodli na tom, že zo strany štátu a poslancov Národnej rady SR chcú garanciu zachovania civilnej časti letiska.

„Verím, že pán minister bude vedieť na naše otázky odpovedať, a my následne budeme môcť informovať obyvateľov. Plánujeme aj stretnutie s predsedom NR SR Borisom Kollárom, ktorého chceme požiadať o jednoznačné stanovisko. Záleží nám na tom, aká bude budúcnosť letiska Sliač, ktoré náš región spája so svetom a dáva do budúcnosti všetky predpoklady pre jeho ďalší rozvoj,“

dodal Nosko.

Samosprávy aj po stretnutí s ministrom obrany čakajú odpovede na otázky

Po piatkovom stretnutí primátorov a starostov miest a obcí okolo letiska Sliač s  ministrom obrany Jaroslavom Naďom  banskobystrický primátor Ján Nosko uviedol:

„Dnes sme ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi prezentovali obavy týkajúce sa budúcnosti letiska Sliač, ktoré ako štatutári dotknutých samospráv zdieľame spolu s obyvateľmi nášho regiónu. Adresovali sme mu širokú škálu otázok, na ktoré potrebujeme poznať odpovede.“

Letisko Sliač

Letisko Sliač

Vrátia sa k nim na nasledujúcom spoločnom stretnutí s vedením rezortu obrany.

„Pán minister nás ubezpečil, že civilná časť letiska Sliač je aj pre neho prioritou. Po zodpovedaní otázok budeme informovať našich obyvateľov okolitých miest a obcí. Následne plánujeme aj stretnutie s predsedom Národnej rady SR,“

dodal Nosko.

Minister obrany Jaroslav Naď deklaroval, že ani po prípadnom podpise obrannej dohody nebudú v našom regióne umiestnené chemické či dokonca jadrové zbrane:

„Letisko sa rozhodne nebude pretvárať na vojenskú základňu cudzieho štátu a nehrozí prepúšťanie tamojších zamestnancov. Naopak je možné predpokladať, že ich počet v budúcnosti o niečo stúpne.“

Naď počas stretnutia s predstaviteľmi samospráv opakovane deklaroval, že letisko Sliač ostane otvorené aj pre civilnú dopravu. Zoznam otázok, ktoré majú samosprávy okolo letiska Sliač  na ministerstvo obrany, je však samozrejme dlhší. Odovzdali ich ministrovi, ktorý ich uistil, že v krátkej dobe zašle odpovede.

Najmä obyvatelia Sliača majú obavy z veľkej hlučnosti zvýšeného množstva amerických stíhačiek na letisku, po skúsenostiach so sovietskej prítomnosti vojsk po roku 1968 niečo podobné očakávajú aj od Američanov. Najviac ich však znepokojuje situácia na Ukrajine a z toho vyplývajúce riziko zapojenia sa NATO i USA do možného vojenského konfliktu, kedy by sa vojenské letisko Sliač stalo potenciálnym cieľom. To nie sú žiadne hoaxy, ale prostý fakt.

Osud letiska Sliač po jeho vojenskej rekonštrukcii tak naďalej zostáva nejasný. Ubezpečenia ministra obrany, že bude zachovaná aj jeho civilná časť, asi nestačia. Nikto zatiaľ nevie, ako sa premietne vojenská zmluva s USA do prevádzky sliačskeho letiska. Preto musia samosprávy na čele s Banskou Bystricou ďalej bojovať za civilné lietanie z letiska Sliač, aj keď ho budú využívať  vojenskí letci.

Samosprávy s ministrom Naďom v Banskej Bystrici

Samosprávy s ministrom Naďom v Banskej Bystrici

Prezidentka podporuje dohodu s USA a neobráti sa na Ústavný súd

Prezidentka Zuzana Čaputová na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedla, že obrannú dohodu s USA podporuje. Považuje ju za štandardný spôsob ako zlepšiť obrannú spoluprácu s partnermi. Až 23 z 29 štátov NATO má takúto zmluvu s USA uzavretú, okrem iných aj všetky hraničné štáty so Slovenskom.

Zároveň prezidentka informovala, že už čoskoro splnomocní jedného z členov vlády, podľa vlastných slov pravdepodobne ministra obrany Jaroslava Naďa, podpísaním tejto dohody s americkou stranou.

Súčasťou plnomocenstva, ktoré prezidentka Čaputová udelí členovi vlády k podpisu textu dohody, bude však aj interpretačné vyhlásenie. V rámci neho sa vysvetlia všetky sporné body. V tejto veci sa neobráti na Ústavný súd SR, pretože nevidí konkrétny bod, v ktorom by dohoda bola v rozpore s jednotlivými článkami Ústavy SR.

Interpretačné vyhlásenie bude obsahovať zmienku o tom,  že dohoda sa bude vykonávať spôsobom, ktorý nepredstavuje ohrozenie alebo obmedzenie suverenity Slovenskej republiky, nie je rozhodnutím o vytvorení vojenských základní na území krajiny ani  rozhodnutím o prítomnosti ozbrojených síl USA na území SR.

Súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl sa riadi výlučne Ústavou, a tak ako doposiaľ podlieha rozhodnutiu Národnej rady alebo vlády. Dohoda neumožňuje na území Slovenska prítomnosť jadrových alebo biologických zbraní.

Akceptácii zmluvy by podľa prezidentky Čaputovej pomohlo, keby bola naformulovaná spôsobom, ktorý by nevzbudzoval interpretačné nedorozumenia. Nemyslí si však, že dohoda akýmkoľvek spôsobom ohrozuje Slovenskú republiky, skôr naopak.

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová

Reakcie opozičných lídrov na stanovisko prezidentky Čaputovej

Podľa predsedu strany HLAS-sociálna demokracia Petra Pellegriniho prezidentka zlyhala vo vzťahu k slovenským občanom.

Predseda Smeru Robert Fico je presvedčený, že pani prezidentka zradila ľudí pri referende o predčasných voľbách a teraz zrádza Slovensko v mene amerických vojenských záujmov. Preto bude v stredu 26. januára 2022 o 17:00 hod. verejný protest proti obrannej dohode s USA pred prezidentský palác v stredu.

Autor: (tom), Foto: FB a ilustračné