Nový akčný plán v oblasti duševného vlastníctva na posilnenie a obnovu hospodárstva EÚ

SPRÁVY
0 /

Európska komisia zverejnila nový akčný plán v oblasti duševného vlastníctva, ktorý prispeje k stimulovaniu inovačného potenciálu EÚ. Jeho cieľom je zaistiť, aby malé a stredné podniky (MSP) mohli čo najlepšie využiť svoje vynálezy a riešenia, a zároveň zabezpečiť, aby boli prínosom pre európske hospodárstvo a spoločnosť.

Predseda Úradu priemyselného vlastníctva SR so sídlom v Banskej Bystrici Matúš Medvec v tejto súvislosti uviedol:

„Duševné vlastníctvo je jednou z mála oblastí, ktoré nezasiahla kríza v roku 2020. Práve naopak, nové vynálezy a kreatívne riešenia výrazne pomáhajú hospodárskemu oživeniu. Nový akčný plán navrhuje iniciatívy na riešenie aktuálnych výziev, ktorým čelí ochrana duševného vlastníctva v EÚ, ako je napríklad nízke využívanie duševného vlastníctva malými a strednými podnikmi alebo vysoký výskyt falšovaných výrobkov.“

Nehmotný majetok, ako sú značky, dizajny, patenty a dáta, sa v dnešnej vedomostnej ekonomike stáva čoraz dôležitejším. Odvetvia intenzívne využívajúce duševné vlastníctvo vytvárajú 45 % celkového HDP a 93 % celkového vývozu EÚ. Naviac na celom svete sa zvyšuje počet registrácií duševného vlastníctva, keďže nehmotný majetok zohráva čoraz významnejšiu úlohu v celosvetových pretekoch o vedúce postavenie v oblasti technológií.

Cieľom akčného plánu je umožniť európskemu kreatívnemu a inovatívnemu priemyslu udržať si popredné postavenie v celosvetovom meradle a urýchliť zelenú a digitálnu transformáciu Európy. V akčnom pláne sa stanovujú najmä kľúčové kroky týkajúce sa zlepšenia ochrany duševného vlastníctva, podpory malých a stredných podnikov pri využívaní duševného vlastníctva, uľahčenia zdieľania duševného vlastníctva na využívanie v priemysle, boja proti falšovaniu, zlepšenia presadzovania práv duševného vlastníctva, ako aj podpory rovnakých podmienok na celosvetovej úrovni.

„Pandémia COVID-19 jasne preukázala, že duševné vlastníctvo uľahčuje výskum vedúci k dostupnosti novej liečby a vakcín na použitie v boji proti pandémii. ÚPV SR víta záväzok zaviesť jednotný mechanizmus poskytovania dodatkových ochranných osvedčení pre liečivá, ktorý prinesie väčšiu istotu, predvídateľnosť a nižšie náklady pre všetkých, ktorí sa podieľajú na objavovaní, vývoji a používaní liekov a vakcín v Európe,“

dodáva Medvec.

Zdroj: Erika Presperínová, Foto: ilustračné