Nové vládne opatrenia kvôli koronavírusu môžu v obchodoch vyvolať problémy

SPRÁVY
12 /

Od pondelka platia v obchodoch s potravinami, ale aj v ďalších obchodných prevádzkach nové prísnejšie opatrenia v súvislosti s ochranou pred šírením koronavírusu na Slovensku.   Keďže vláda nerokovala o nich so zástupcami obchodníkov, môžeme očakávať nové problémy.

Vláda nekonzultovala prijaté opatrenia so zástupcami obchodu

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje spoločnosti Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco, upozorňuje na riziko, že v pondelok sa budú pred obchodmi vytvárať rady.

Podľa SAMO tiež hrozí, že si nebude môcť každý zákazník nakúpiť v obchode v blízkosti jeho domova.

Urobíme maximum, aby sme dokázali implementovať nové nariadenia vlády, ale je reálne riziko, že v pondelok si nebude môcť každý zákazník nakúpiť v obchode v blízkosti jeho domova, lebo nastavenie regulácie to neumožní,“

hovorí predseda SAMO Martin Krajčovič a dodáva:

„Rovnako je veľké riziko vytvárania radov pred obchodmi, kde nevieme vynucovať dodržiavanie poriadku a odstupov dva metre medzi ľuďmi a môže sa to ukázať ako kontraproduktívne opatrenie.“

Zároveň zdôrazňuje, že obchodné reťazce združené v SAMO sú zodpovedné spoločnosti, ktoré si uvedomujú svoju dôležitú úlohu pri zabezpečení dostupnosti potravín, obzvlášť v tejto krízovej situácii.

„Iniciatívne, nad rámec povinností, zavádzame preventívne opatrenia, ktoré napomáhajú k zvládnutiu aktuálnej mimoriadnej situácie. Príkladom je zavádzanie prednostných hodín pre seniorov, inštalácia plexiskiel pri pokladniciach a podobne. Od štátu sme žiadali iba súčinnosť pri dodržiavaní bezpečnosti a diskusiu pri zavadzaní nových opatrení,“

informuje Krajčovič.

Zabezpečiť limitovaný vstup zákazníkov bez asistencie polície považujú obchodníci podľa Krajčoviča za veľmi ťažko vykonateľné.

„Obchodníci podporujú opatrenia proti šíreniu koronavírusu, sme maximálne súčinní, a preto nás mrzí, že pri takých závažných obmedzeniach a v takom veľkom časovom strese, s nami vláda vôbec nekomunikuje. Chceme touto cestou vyzvať vládu a krízový štáb, aby pri zavádzaní regulácie v obchodoch s nami diskutovali o zavádzaných opatreniach, aby sme sa ich nedozvedali len z tlačových besied premiéra,“

uzatvára svoje stanovisko predseda SAMO.

Zároveň chcú zástupcovia obchodných prevádzok  vyzvať všetkých zákazníkov, aby sa správali k personálu v obchode a tiež k ostatným zákazníkom ohľaduplne a pomohli im tieto striktné regulačné opatrenia v čo najlepšej miere naplniť.

Medzitým vyšla správa, že Kaufland rozdelí zamestnancom predajní a logistického centra 1,13 milióna eur na mimoriadnej odmene, dostanú ju s marcovou výplatou. Lidl rozdelí svojim zamestnancom takmer 1 milión eur na marcovej odmene, mimoriadny bonus za marec a apríl oznámilo aj Tesco, jeho výšku nespresnilo.

Ako si poradia s prísnymi opatreniami menšie potraviny?

Keď sme sa pýtali predavačiek v menších obchodných prevádzkach (napríklad v COOP Jednota) v Banskej Bystrici, ako zabezpečia nariadenia vlády o meraní teploty zákazníkom pred vstupom do predajne, rozostupy medzi nimi i to, že medzi 9:00 – 12:00 hod. budú môcť nakupovať iba seniori nad 65 rokov, iba nechápavo krútili hlavou.

Jednak už teraz ich je málo, lebo viaceré kvôli zavretým materským škôlkam a školám museli zostať doma s deťmi, ale nemajú ani potrebné technické prostriedky na zabezpečenie tohto opatrenia. Pokiaľ nedisponuje predajňa SBS-ku, nedokážu identifikovať oprávnené osoby a súčasne predávať.

Na druhej strane čo sa týka seniorov, v praktickom živote väčšina z nich chodí nakupovať hneď ráno po otvorení predajne, takže nerozumejú tomu, prečo by vo vládou vyhradenom čase nemohli obslúžiť seniorov prednostne pred ostatnými, ktorí takto nebudú môcť tri hodiny dopoludnia nakupovať. Doposiaľ prednostný nákup pre seniorov po dohode samotných obchodníkov fungoval podobne ako v Čechách a nikto s tým nemal problém.

Keď sa novinári minulý utorok v tejto súvislosti pýtali premiéra Igora Matoviča, čo sa stane, keď obchody nebudú schopné dodržať tieto nové opatrenia, lakonicky odpovedal:

„Ak sa nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény.“

Uvidíme, čo sa bude diať aj v bystrických obchodoch počas nového týždňa, keď sa okrem potravín otvárajú aj ďalšie obchodné prevádzky…

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné