Dve petície o ministerke kultúry Ľubici Laššákovej – jasne prevažujú podpisy na jej podporu

SPRÁVY
12 /

V súvislosti s nepridelením grantov na projekty LGBTI a zníženiu financií nad rámec rozpočtu pre niektoré kultúrne inštitúcie v Bratislave časť umeleckej obce začala petíciu za odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Následne vznikla petícia na podporu Bystričanky Laššákovej v kresle ministerky kultúry, pričom podpisy za ňu výrazne prevyšujú tie proti nej.

Začalo to podobne ako pri protestoch Za slušné Slovensko. Vznikla občianska platforma proti vláde s politickými požiadavkami na odvolávanie predsedu vlády a jednotlivých ministrov resp. teraz proti ministerke kultúry, k čomu napomáhajú aj niektotré protivládne zamerané médiá.

Súdiac podľa ohlasov verejnosti a počtu podpisov na dvoch protichodných petíciách je zrejmé, že drvivá väčšina ľudí na východ od Bratislavy pociťuje úplne iné problémy, ako má časť umelcov a kultúrnych pracovníkov v hlavnom meste a nepodporuje túto protestnú iniciatívu, naopak.

Pre objektívnosť zverejňujeme obe petície proti ministerke kultúry i tú na jej podporu aj s priebežným počtom podpisov, nech si z toho každý urobí záver sám pre seba.

Petícia za odvolanie ministerky kultúry Laššákovej 

(pre zasahovanie do odborných procesov a nekompetentnosť začala 16. mája a k 24. máju 2019 ráno mala 8.520 podpisov)

Keď ministerka Laššáková nastúpila do funkcie, jedna z prvých vecí ktorú spravila, bolo poskytnutie interview v konšpiračných médiách. O niekoľko dní nato svoj postoj poprela a klamala, že to nemyslela tak ako to vyznelo a že je zhrozená, keď vidí svoje slová napísané. Alebo klamala predtým?

Pred pár týždňami sa zúčastnila akcií, kde naznačovala nielen zachovanie, ale aj osamostatnenie  Kunsthalle ako novej príspevkovej organizácie ministerstva kultúry aj napriek tomu, že reálne kroky ministerstva v otázkach financií vedú vlastne k likvidácii programu inštitúcie.

Výsledkom reálnych rozhodnutí ministerky Laššákovej v úrade je alarmujúco málo financií pre príspevkové organizácie MK SR, napríklad pre SNG, aj pre spomínanú Kunsthalle, napriek verejným prísľubom ministerky.

Teraz ministerstvo pod jej vedením realizuje kroky, ktoré v súvislosti s menšinami a menšinovými žánrami kultúry pripomínajú politiku so znakmi fašistickej, resp. klérofašistickej ideológie. Štát a jeho politika sa pozná podľa vzťahu k menšinám.

Od nástupu do svojej funkcie nezískala ministerka Laššáková žiadnu autoritu medzi ľuďmi z kultúry. Práve naopak. Jej zotrvanie vo funkcii sabotuje to, čo by malo byť chápaním podstaty kultúry. Je najvyšší čas, aby nasledovala svojho českého kolegu, a pochopila, že zotrváva na mieste, na ktoré nemá mentálne ani profesionálne dispozície.

Práve teraz potrebujeme na čele rezortu človeka, ktorý chápe kultúru v medzinárodných geopolitických súvislostiach.

Autor petície Martin Burlas. 

https://www.peticie.com/peticia_za_odvolanie_mnisterky_kultury_laakovej_pre_zasahovanie_do_odbornych_procesov_a_nekompetentnos?a=2

Petícia na podporu ministerky Ľubice Laššákovej

(začala 18. mája a v piatok ráno 24. mája 2019 mala 12.693 podpisov)

Svojim podpisom vyjadrujem podporu ministerky kultúry Ľ. Laššákovej. Súhlasím s jej rozhodnutím nepodpísať dotácie na kultúrne podujatia organizované komunitou LGBTI.

Výzvu podanú ministerstvom na podávanie žiadosti o dotácie pre znevýhodnené skupiny vnímam ako výzvu zameranú na ľudí, ktorí trpia pohybovým alebo mentálnym hendikepom, ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia, a to hlavne deti a mládež, deti vyrastajúce v málo podnetnom prostredí, starších ľudí, ktorí nenachádzajú pomoc v rodine a skupiny zneužívaných a týraných žien a detí.

Za cieľ dotácií poskytovaných pre podporu znevýhodnených skupín pokladám pomoc týmto skupinám pri začlenení sa do spoločnosti a sebaprijatí. Rozširovanie ideológií LGBTI nepokladám za oblasť znevýhodnených skupín.

Autorka petície Anna Ducárová. 

https://www.peticie.com/peticia_na_podporu_ministerky__laakovej?a=2

Autor: (dem), Foto: ilustračné