Bystričania sa môžu naďalej zapojiť do tvorby Plánu udržateľnej mobility

SPRÁVY
0 /

Strategický dokument Plán udržateľnej mobility, ktorý pre mesto spracúva riešiteľský tím  zo Žilinskej univerzity v Žiline, sa dostal do ďalšej fázy.

Vo štvrtok 16. septembra budú môcť obyvatelia Banskej Bystrice od 14:30 do 17:00 hod.  individuálne pripomienkovať a navrhovať zlepšenia opatrení v oblasti dopravy v meste pod Urpínom na stretnutiach s odborníkmi.

„Každý, koho zaujíma téma skvalitňovania rôznych druhov dopravy a mobility obyvateľov i návštevníkov mesta, môže prísť so svojimi podnetmi do jednej z piatich lokalít: Sásovská cesta pod ZŠ Ďumbierska, ulica na Uhlisku pri ZŠ Golianova, Moskovská ulica pod ZŠ Moskovská, Poľná ulica v Radvani pri škole Dráčik a pri Mestskom úrade na ul. Československej armády,“

uvádza hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková.

Ján Nosko

Ján Nosko

Mapa s vyznačenými lokalitami: https://tinyurl.com/dnnnbrht. Okrem toho môžu obyvatelia naďalej pripomienkovať zlepšenia prostredníctvom online dotazníkov na stránke: https://fpedas.uniza.sk/~pumbb/zapoj-sa/.

Riešiteľský tím odborníkov zo Žilinskej univerzity v Žiline sa počas najbližších dvoch rokov postará o vypracovanie Plánu udržateľnej mobility funkčného územia nášho mesta,  ku ktorému je okrem samotnej Banskej Bystrice pričlenených aj ďalších 16 okolitých obcí. Na vypracovanie tohto strategického dokumentu získala samospráva financie z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Vypracovanie Plánu udržateľnej mobility má niekoľko etáp – analýza súčasného stavu, návrh aktivít a vyhodnotenie z pohľadu dopadu na životné prostredie. Medzi očakávané ciele Plánu udržateľnej mobility patrí, o. i., návrh efektívneho a udržateľného dopravného systému, riešenie problematiky nedostatočnej kapacity plôch statickej dopravy, najmä na sídliskách.

Ide aj o zvýšenie plynulosti dopravného pohybu, zníženie nehodovosti, zlepšenie kvality verejných priestorov a života obyvateľstva, skrátenie času jazdy verejnej hromadnej dopravy, návrh integrovaného systému prímestskej dopravy a návrh systému park & ride, zníženie emisií z dopravy a podobne.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: ilustračné