Marta Medzihradská: Participatívny rozpočet mesta Paríž

Blog
1 /

Netreba vymýšľať už vymyslené. Väčšinou stačí poznať, pochopiť a vhodne prispôsobiť. Preto opäť ponúkam informácie, možno zamyslenie sa a inšpirácie participatívnym rozpočtom iného mesta, tentoraz mimo našich hraníc.

Paríž

Už šiesty rok vyčleňuje do participatívneho rozpočtu 5 % svojich finančných prostriedkov. V percentách to je 100 –  násobne viacej ako Banská Bystrica, ktorá ponúka 0,05 %. Ročne mesto zozbiera okolo 2 000 návrhov projektov, ktoré nie sú limitované maximálnou cenou. Do hlasovania, ktoré je elektronické aj fyzické s možnosťou hlasovať na viacerých miestach, sa však dostáva iba približne 500 z nich.

Zvyčajne sú to projekty, ktoré upravujú mestské priestory, aby boli bezpečnejšie, krajšie, zelenšie, aby slúžili na stretávanie sa a voľnočasové aktivity. Sú medzi nimi aj niekoľkomiliónové projekty, napríklad most pre peších ponad sídliskové jazero alebo útulok pre bezdomovcov .

Každý hlasujúci sa môže rozhodnúť pre 4 projekty s celomestským významom a 4 projekty patriace do mestského obvodu, z ktorého pochádza.  

Výber projektov do hlasovania je komplikovaný a trvá niekoľko mesiacov. Najskôr mesto vylúči tie projekty, ktoré sú nerealizovateľné alebo nesplnili niektoré zo štyroch kritérií. Medzi ne patrí všeobecný záujem, musia byť v oblasti kompetencií mesta, teda nemôže ísť o štátne nemocnice, múzeá, stredné školy a podobne. 

Nemôže ísť o príliš významné investičné výdavky, napríklad väčšie renovácie námestí, plavární, vybavenia škôl a iné. Posledným kritériom je predloženie projektu obyvateľom mesta alebo organizáciou so sídlom v meste.

Upravený zoznam projektov sa rozdelí na celomestské projekty a projekty pre jednotlivé mestské časti. O ďalšom vytriedení rozhodujú dosť početné zbory volených zástupcov a zbory občanov.

Ale bežnou praxou je, že nerozhodujú len títo zástupcovia, ale ľudia, s ktorými sa zástupcovia stretávajú predtým, ako idú zahlasovať do zboru. O projektoch sa vedie široká diskusia na viacerých miestach a nakoniec každé vylúčenie projektu je verejne zdôvodnené.

Existuje tiež prax, že sa viacero projektov priradí k sebe a do hlasovania idú ako jeden projekt. Alebo sa po priradení k sebe pozmenia a opäť sa z nich vytvorí len jeden projekt. V hlasovaní sa potom zvyčajne objaví iba do 500 projektov.  

Pekný a typicky francúzsky model. Vidno za ním veľmi širokú a variabilnú komunikáciu, participáciu množstva ľudí a najmä vyvážené kompetencie mesta, mestských častí, volených zástupcov a obyvateľov.

Ak má projekt úspešne fungovať, potrebuje aktívne zapojenie sa obyvateľov mesta a najmä komunikáciu. A v tomto sa neradno porovnávať s Francúzmi. Naše diskusie mi občas pripomínajú priestor pre dokazovanie si vernosti, pre informovanie ostatných komu držím stranu a pre ubližovanie či vytváranie nepriateľov. Následne mnohí radšej mlčia.

Nedostatok konštruktívnej kritiky, komunikácie a kontroly zo strany verejnosti priťahuje nespravodlivosť, rôzne protekcie, nedôveru a končí v ešte väčšej pasivite alebo naopak v agresivite. Nechcem šíriť pesimizmus a kritizovať všetkých a všetko, ale predsa len Paríž tu ešte nie je. Zmeniť to môže aj dobre fungujúci projekt participatívneho rozpočtu (viď https://budgetparticipatif.paris.fr/bp/).

Výzva školám

O týždeň končí tohtoročné predkladanie projektov do banskobystrického participatívneho rozpočtu, preto využijem túto príležitosť a požiadam všetkých Banskobystričanov a najmä školy, ktoré vytvárajú okolo seba veľké komunity, aby podporili komunitný život na sídliskách, aby ukázali príklad a zapojili sa do participatívneho rozpočtu mesta.

Práve školy majú veľké možnosti zmobilizovať rodičov svojich žiakov alebo študentov pre hlasovanie za vlastný projekt. Participatívny rozpočet by tak mal väčšiu šancu rýchlejšie sa dostať do povedomia ľudí a vytvárať aktívnu mestskú komunitu.

Učitelia sú zvyknutí robiť oveľa komplikovanejšie projekty, väčšinou skoro zadarmo a rodičia o tom často ani nevedia. Participatívny rozpočet naopak umožňuje ukázať svoju prácu a starostlivosť o žiakov svojmu okoliu a vytvárať si tak okolo seba spriaznenú komunitu.  Deti dostanú väčšiu šancu vyrastať v dôverujúcej si atmosfére a tým aj schopnosť túto dôveru ďalej šíriť.

Ďakujem za zváženie Vašich aktuálnych možností.

Autor: Marta Medzihradská, Foto: ilustračné

Marta Medzihradská