Tradičná zabíjačka u Richtára v sobotu na Námestí SNP

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

zabijacka1

K fašiangom patrí aj tradičná domáca zabíjačka. Bystričania ju môžu zažiť na vlastnej koži v sobotu 13. januára 2018 od 11:00 – 17:00 hod. pred Reštauráciou u Richtára na Námestí SNP 11.

Tradičná zabíjačka v centre Banskej Bystrice

Fašiangové zvyky sa pestujú nielen na dedinách, ale aj v našom meste, čo týka domácej zabíjačky okrem mestských častí tohto roku aj priamo na Námestí SNP.

Všetkých srdečne pozývame na tradičnú zabíjačku pred našou reštauráciou. Môžete sa tešiť na vynikajúce domáce klobásky, jaternice, tlačenku, kapustnicu, oškvarky, bôčik. O dobrú náladu sa postará Ľudová hudba Hron a Jožko Mak, nebude chýbať ani výborná domáca pálenka. Vstup je voľný,“

pozýva Bystričanov a návštevníkov mesta Reštaurácia u Richtára.

u richtara1

Historický dom č. 11

Reštaurácia u Richtára oficiálne otvárala svoje brány 7. júla 2017 v dome č.11, kde predtým bola dlhé roky reštaurácia Zlatý bažant. Dýcha históriou v modernom prevedení, ktoré zodpovedá slávnej minulosti týchto klenbových priestorov

Majiteľ reštaurácie Ján Kurkin prišiel do domu č. 11 s vlastnou filozofiou: 

 „Zaujala ma myšlienka, že tu bol v roku 1511 prvý bystrický pivovar. V mestskej kronike sa píše, že vdova po bystrickom richtárovi Serafínovi Pergerovi na tomto mieste prevádzkovala hostinec. Chcel som sa priblížiť k tejto histórii a jej hodnotám, aby to malo nejaký zmysel. Spolu s interiérom reštaurácie sa snažíme priblížiť histórii aj jedlami, ktoré tu ponúkame.“

 Slováci sa vracajú ku klasickým národným  jedlám, ale podľa majiteľa Reštaurácie u Richtára  len málokde v podnikoch sa s nimi dnes môžete stretnúť v takej podobe, aby boli dobré a kvalitné. V dome č. 11 ponúkajú lokálne jedlá z Banskej Bystrice a okolia podľa pôvodných receptov a čapuje sa tu najkvalitnejšie pivo Pilsner Urquell.

Reštaurácia u Richtára vhodne dopĺňa historický kolorit bystrického námestia a ako sa dakedy vravievalo „keď sem  do vizity prídu, tu im narichtujú richtárske priešmačke a fajnotke“.

Do tohto tradičného slovenského gastronomického koloritu nepochybne patrí aj sobotňajšia zabíjačka pred reštauráciou U Richtára. Kto príde, neobanuje. Dobrú chuť a na zdravie!

 

plagat zabijacka

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a ilustračné