Zlatú malinu Kotlebovmu hovorcovi

SPRÁVY
10 /

Keby sa udeľovala cena za najhorší počin hovorcu verejnej inštitúcie v roku 2015, podobne ako anticena Zlatá malina za najhorší film roka, celkom určite by na „antiOscara“ ašpiroval hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja JUDr. Vladimír Gürtler.

To, čo predviedol tento borec pred novinármi 26.februára 2015 na tlačovke, ktorú zvolal v neprítomnosti župana Mariana Kotlebu s cieľom vysvetliť zamestnanie jeho manželky v krajskej firme BBRSC a.s. na poste referentky pre oznamovanie protispoločenskej činnosti, sa zapíše do análov.

Už názov tlačovky bol veľavravný: „Schválili poslanci NR SR výpalnícky zákon?  A súvis so zamestnaním Kotlebovej manželky na BBRSC.“ Samotný priebeh vysvetľovania nevysvetliteľného sa po dramatickom slovnom prejave hovorcu kraja zmenil na totálnu frašku, po ktorej zostal  ako obarený bez slov aj prítomný riaditeľ Úradu BBSK  Martin Beluský.

Po útokoch na údajne zlý zákon č. 307/2014 o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti sa hovorca Gürtler spôsobom sebe vlastným dostal do vývrtky a dramaticky vyhlásil: „Pravdepodobne som sa nevyjadril dosť jasne, o čo ide v tomto prípade. Zámer bol, aby sa o zlom protikorupčnom zákone hovorilo, tak sme zamestnali Frederiku Kotlebovú (za 576 eur v hrubom), lebo keby to bola nejaká pani Špaková, tak asi by sa o tom nerozprávalo. To myslím vážne, v zmysle zákona to bolo účelové.“

Riaditeľ Beluský neveril vlastným ušiam, čo počuje o zamestnaní manželky svojho šéfa od hovorcu. Na novinársku otázku, či s týmto účelovým vyhlásením hovorcu súhlasí a máme to chápať ako oficiálne stanovisko kraja, sa zmohol iba na strohú odpoveď, že podľa neho to tak nie je. Jedna ruka zrazu nevie, čo robí druhá a škandál je na svete, aj keď s eurofondmi je to ešte horšie.

Asi málokto by chcel byť v koži župana, ktorého manželku čerstvo zamestnanú v krajskej firme označí jeho hovorca za mediálnu návnadu pre novinárov, aby cez ňu kraj poukázal na zlý zákon. Akoby kontroverzný predseda strany 7 statočných  zabudol, že od 1.januára 2015 je plateným hovorcom BBSK a nie politikom. Ním sa však počas županovej choroby a jeho neprítomnosti v úrade zjavne cíti. Keďže sa rád predvádza, neodolal nutkaniu dať to aj verejne najavo.

Všimli sme si, že kým všetky médiá zverejnili tento neuveriteľný prešľap krajského hovorcu v plnom znení, oddelenie Úradu BBSK pre styk s verejnosťou a protokol  poslalo novinárom videozáznam z tlačovky rozdelený na štyri témy, ale s vystrihnutým záverom – spomínaným faux pas Vladimíra Gürtlera. Predtým viacero videozáznamov z kraja začínalo formulkou „necenzurované“, ktorá však tentoraz chýbala. Je to celkom pochopiteľné, veď kto by sa chválil vlastnou hanbou?

Predchádzajúci krajský  hovorca  a najbližší županov spolupracovník Miroslav Belička, ktorý začiatkom tohto roka odišiel od Kotlebu, si pri svojich mediálnych výstupoch tiež často nedával pred ústa servítku. Ibaže na úroveň svojho nástupcu v pozícii hovorcu nikdy neklesol. Aj to svedčí o tom, akí „profesionáli“ v súčasnosti pracujú na Úrade BBSK a v BBRSC a.s.

Uvidíme, či JUDr. Vladimír  Gürtler zotrvá vo funkcii hovorcu kraja aj po návrate svojho šéfa do práce. Ak áno, budeme si môcť myslieť, že sa vlastne nič nestalo a Kotleba sa s hovorcovým vysvetlením účelového zamestnania svojej manželky u krajských cestárov stotožňuje, nabudúce ju môžu nasadiť ako mediálnu  návnadu na inom fronte. Napokon Frederika Kotlebová je podľa generálneho riaditeľa BBRSC a.s. v trojmesačnej skúšobnej lehote, počas ktorej si má naštudovať dvanásťstranový antikorupčný zákon, takže času dosť…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.