Živena dvíha hlas proti násiliu Boko Haram páchaného na ženách a deťoch

SPRÁVY
0 /

Živena – spolok slovenských žien s obavou a hrôzou konštatuje, že ženy a deti v oblastiach, ktoré ovláda Boko Haram a tzv. Islamský štát, sa stávajú korisťou a tovarom, ktorý sa unáša a predáva. Akoby sme sa znovu ocitli o niekoľko storočí späť, kedy deti a ženy nemali žiadne práva a boli považované len za majetok.

Ženy združené v spolku Živena dôrazne protestujú proti takýmto praktikám. Zároveň žiadajú predstaviteľov Európskej únie i národných štátov, ako aj vládu Slovenskej republiky, aby vyjadrili rozhodný protest voči krutému zaobchádzaniu so ženami a deťmi a podporili všetky akcie, ktoré budú viesť k oslobodeniu vyše 200 dievčat a žien, ktoré drží na neznámom mieste Boko Haram.

Podľa Živeny je priam nepochopiteľné, že v 21. storočí muži v spomínaných oblastiach znásilňujú desaťročné dievčatká a Medzinárodné spoločenstvo je bezmocné. Preto sa spolok obracia na vládu Slovenskej republiky, aby pomocou svojich zastupiteľských úradov deklarovala pripravenosť liečiť na našom území nevinné dievčenské obete násilia.

Živena sa na svojej Programovej konferencii, ktorá sa konala 20. marca 2015 v Banskej Bystrici, uzniesla, že pozdvihne svoj hlas na obranu všetkých týraných, mučených a zabíjaných žien a detí na celom svete.

Jej predsedníčka Magda Vašáryová vyzýva všetky ženy na Slovensku, aby spolu dali najavo, že nám nie je ľahostajný osud našich detí a žien po celom svete:.

„Sme mamy, staré mamy, sestry a dcéry a vyjadrujeme náš súcit s nevinnými obeťami, ktoré trpia spôsobom, aký si my, ženy na Slovensku, ani nevieme predstaviť.“

Bezuzdné vraždenie, obchodovanie s otrokmi a nový kalifát. Toto sú praktiky a ciele radikálnych islamských teroristov Boko Haram, ktorí chcú  z Nigérie vytvoriť moslimský štát, založený na striktnom výklade práva šaría. Kopírujú praktiky Islamského štátu. Teroristi už ovládajú územie na severe krajiny väčšie ako Slovensko. Nigérijská armáda je proti nim bezmocná. Islamisti sa nevyhýbajú ničomu. Dediny zrovnávajú so zemou a s nimi padajú aj kresťanské kostoly.

Svet naposledy šokovala správa, že Boko Haram uniesla vyše 200 žiačok zo školy v meste Čibok, nachádzajúcom sa hlboko v oblasti na severovýchode Nigérie, kde povstalci vyhlásili samozvaný kalifát. Ich osud je neznámy…

Zdroj: Živena, Foto: Ilustr.