Z Európy na Námestie SNP bežalo 250 Mikulášov

ZAUJÍMAVOSŤ
3 /

Piatok patril v Banskej Bystrici aj prvému Charitatívnemu Mikulášskemu behu. Na štart kilometrovej trate z Európy na Námestie SNP sa postavilo 250 dobrovoľníkov v mikulášskych oblekoch, ktorých kúpou podporili ženy bojujúce s rakovinou prsníka v OZ Viktorky.

Hlavným organizátorom bola spoločnosť  Active Planet Outdoor Centrum. Jej zástupkyňa Katarína Belicová pre TASR uviedla:

„Ženy nezlomila ich skúsenosť s vážnou chorobou. Naopak, v aktívnej činnosti nachádzajú radosť a pomoc nielen pre seba, ale aj pre ostatné ženy s podobným osudom. Snažia sa aktívne bojovať proti smútku a beznádeji, vytvárajú pre pacientky ostrovčeky prijatia a nádeje, ktoré každá z nich v ťažkých chvíľach potrebuje.

Medzi Mikulášmi sme mohli vidieť aj známych športovcov Dukly – kladivárku Martinu Hrašnovú, biatlonistu Dušana Šimočka, džudistu Mareka Matuszeka či chodca Pavla Blažeka. Na trati boli aj celé rodiny s deťmi i kočíkmi, vozičkári a peší. .

 

Charitatívny Mikulášsky beh bol tematicky prepojený s tradičnou mestskou akciou príchodom Mikuláša a rozsvietením vianočného stromčeka na Námestí SNP. Do cieľa dobehli aj dvaja poslanci mestského zastupiteľstva Martin Turčan a Matúš Molitoris v  mikulášskom oblečení. .

 

„Bohužiaľ každý z nás sa stretol vo svojom živote s onkologickým ochorením či už v okruhu svojej rodiny alebo známych. Nie je to ľahké a každé povzbudzujúce slovo či aktivita sú nepochybne dôležité. Ak preto prišli podporiť túto akciu svojou účasťou,“

povedal pod Mariánskym stĺpom  Martin Turčan.

 

 „Zaujala nás aj zábavná forma akou sa dá zapojiť do behu, pretože aj keď sa hovoríme o zákernom a vážnom ochorení, netreba podľahnúť apatii a treba sa na veci pozerať s nadhľadom. Veď práve smiech a pozitívne myslenie dokážu urobiť pri liečbe zázraky,“

doplnil Matúš Molitoris.

 

Pre oboch poslancov bola táto akcia  zároveň prípravou na Trojkráľový nočný beh Banskou Bystricou. Celkový výťažok z bystrického Mikulášskeho behu , ktorý sa vyzbieral, sa použije na aktivity OZ Viktorky a na pomoc ženám, ktoré to práve potrebujú.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová