VIDEO: Vyskúšali sme si let Spartanom, ktorý budú mať aj naše ozbrojené sily

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

V piatok tesne pred začiatkom leteckých dní SIAF mali zástupcovia médií možnosť letieť v lietadle C-27J Spartan, ktoré budú mať onedlho vo výzbroji Ozbrojené sily SR. Obstaranie dvoch lietadiel Spartan je po dvadsiatich rokoch jedným z najväčších modernizačných programov v histórii ozbrojených síl.

Minister Martin Glváč splnil sľub

Som rád, že akvizičný proces bol v minulom roku zavŕšený a už sa veľmi teším, kedy prídu prvé lietadlá. Tak ako som minulý rok sľúbil, že rok sa preveziete tak kolegovia z Rumunska Spartan priviezli, aby ste aj vy na vlastnej koži mohli zistiť aké je to lietadlo, čo sa s ním dá robiť a na aké účely sa dá využiť,“

povedal pred odletom novinárom na Letisku Sliač minister obrany Martin Glváč.

 Obstaranie dvoch stredných taktických lietadiel Spartan pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky odsúhlasila ešte v minulom roku vláda Slovenskej republiky a následne Ministerstvo obrany SR podpísalo zmluvu na ich nákup. V súčasnosti sa už rieši výcvik posádok, ktoré by mali nové lietadlá Spartan obsluhovať.

 „Sú vybrané posádky, sú jasne stanovené kritéria ako budú vyberaní títo ľudia a aké podmienky musia spĺňať, to znamená vekové, jazykové a vlastne všetko, čo je potrebné,“ 

dodal minister obrany Glváč.

„Posádky ktoré sme vybrali ich všetky spĺňajú všetky. Niekedy v septembri budúceho roku by mali byť vyslané štyri posádky a časť technického personálu do Talianska, ktorí by mali absolvovať teóriu a výcvik na simulátore,“ 

doplnil veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba.

Perfektný let

S rumunskými vojenskými pilotmi sme absolvovali 30-minútový let nad Banskou Bystricou a okolím vo výške cca 3.000 stôp (vyše 900 metrov) s priemernou rýchlosťou 170 míľ za hodinu (vyše 270 km/hod). Oproti civilnému lietadlu sa nám zdalo, že Spartan má pevnejšie krídla a štart, samotný let aj s pristátím boli kľudné. Podľa obsluhy je to veľmi spoľahlivý stroj a zatiaľ neboli hlásené žiadne problémy s ním. Letieť Spartanom je výborný zážitok.

Alenia C-27J Spartan je talianske transportné lietadlo s vlastnosťami STOL, hornoplošník s konvenčnými chvostovými plochami. Prvý let prototypu sa uskutočnil 12. mája1999. Lietadlo bolo vyvinuté v spolupráci s firmou Lockheed Martin na základe lietadla Alenia G.222 pre strategické operácie na krátkych a stredných trasách, akými boli, napr. evakuačné a zásobovacie lety. Výrobcom je spoločnosť Alenia Aermacchi.

Armáda potrebuje kvalitné dopravné lietadlá

O nevyhnutnej potrebe nákupu dopravných lietadiel pre slovenské ozbrojené sily sa začalo diskutovať ešte v roku 2006 po tragickej nehode lietadla AN-24 v obci Hejce. Verejná obchodná súťaž sa uskutočnila na základe požiadaviek Ozbrojených síl SR v roku 2008. Súčasnému vedeniu rezortu obrany sa podarilo vyrokovať ešte nižšiu cenu, ako bola pôvodne vysúťažená. Nákup lietadiel Spartan sa mohol uskutočniť vďaka konsolidácii, lepšiemu manažmentu a využívaniu verejných zdrojov.

 Vďaka nákupu lietadiel Spartan, Ozbrojené sily SR nestratia spôsobilosť dopravného letectva. Výhodou bude ich stála dostupnosť a nasadenie v čase a rozsahu podľa aktuálnej potreby, a to tak pre potreby domáceho ako aj medzinárodného krízového manažmentu. Zaradením lietadiel Spartan do výzbroje budú vzdušné sily disponovať modernými strednými dopravnými lietadlami.

Okrem prepravy vojakov, až 10 ton materiálu či výsadkových operácií sú nenahraditeľné aj pri pátracích a záchranných operáciách. Pri zdravotníckych evakuáciách môže byť na palube až 36 pacientov a 6 lekárov. Lietadlo Spartan je možné využiť aj pri zhadzovaní materiálu a hasení požiarov veľkého rozsahu, čo pri starých lietadlách AN-26 nebolo možné. Dopravné letectvo bude pre ozbrojené sily bezpečnejšie, kapacitne a ekonomicky výhodnejšie.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová