Veľký kruhový objazd pri Europe zostáva investorovi, kraj ho platiť nebude

SPRÁVY
1 /

Na Krajskom súde v Banskej Bystrici sa minulý týždeň definitívne skončil súdny spor medzi BBSK a investorom o investíciu do veľkého kruhového objazdu pri Europe. Kraj zaň nemusí zaplatiť investorovi Europa Business Center a.s. (EBC)  požadovanú čiastku takmer  1,264 milióna eur aj s trovami konania.

Odvolací súd tak potvrdil minuloročný rozsudok banskobystrického Okresného súdu, ktorý zamietol žalobu spoločnosti EBC o úhradu tejto investície, na ktorú mala s BBSK uzatvorenú zmluvu.

„Krajský súd sa stotožnil s názorom prvostupňového súdu, že išlo o vyvolanú investíciu, ktorú v zmysle cestného zákona hradí investor, nakoľko došlo k zrušeniu pôvodnej cesty,“

uviedla pre SITA  hovorkyňa Krajského súdu Nina Spurná.

Veľký kruhový objazd s komplexom Europa vybudovala v roku 2007 spoločnosť VAV invest s.r.o. v rámci prepojenia cesty v správe BBSK. Neskôr následnícka firma EBC na túto podľa nej vyvolanú investíciu 22. decembra 2009 s vtedajším županom Milanom Murgašom uzatvorila kúpnu zmluvu, podľa ktorej kruhový objazd mal od nej odkúpiť samosprávny kraj. To ešte predtým v októbri 2009 odsúhlasilo aj zastupiteľstvo BBSK.

Problémom bolo, že kúpna zmluva bola podpísaná až po regionálnych voľbách 2009 so 14-dňovou splatnosťou, týždeň pred ustanovujúcim zasadnutím nového zastupiteľstva.  Nový župan Vladimír Maňka odmietol zaplatiť sumu takmer 1,264 milióna eur. V mene kraja od zmluvy odstúpil, na čo reagovala firma EBC v roku 2010 podaním žaloby. Nové zastupiteľstvo v auguste toho istého roku zrušilo pôvodné uznesenie o zmluve z roku 2009.

Podľa bývalého župana Vladimíra Maňku bola kúpna zmluva neplatná z viacerých dôvodov. Tým najdôležitejším bolo porušenie cestného zákona:

„Toto tvrdenie podporuje aj skutočnosť, že počas výstavby kruhového objazdu dal BBSK pôvodnú stykovú križovatku doprenájmuinvestorovi na výstavbu kruhového objazdu. „Kúpna zmluva uzatvorená medzi navrhovateľom a odporcom bola uzatvorená v rozpore so zákonom. Povinný je hradiť investor na svoje náklady, ktorý túto potrebu stavby vykonal.“

Proti rozhodnutiu prvostupňového súdu sa spoločnosť EBC, na ktorú prešli práva investora, odvolala, takže o jej žalobe z roku 2010 sa rozhodovalo až na Krajskom súde.  Jeho júlové rozhodnutie je definitívne, takže súčasné vedenie BBSK sa vďaka vyhratému súdnemu sporu z roku 2010 už nemusí obávať ďalších nákladov s tým spojených 

Autor: (dem), Foto: archív