Útočníci na študentov v Nitre kandidovali za Kotlebovu stranu

SPRÁVY
4 /

Polícia v utorok zadržala brutálnych  útočníkov na návštevníkov študentského baru Mariatchi a jeho majiteľa v centre Nitry z októbra a na Nový rok. V cele policajného zadržania skončili piati zo 7 obvinených  radikálov. Po štvrtku však na základe rozhodnutia okresného prokurátora všetkých stíhajú na slobode.

Všetkých obvinených radikálov stíhajú na slobode  

Vyšetrovateľ päticu zadržaných z októbrového útoku obvinil z pokusu ťažkého ublíženia na zdraví v spojení s výtržníctvom a navrhol na nich uvaliť väzbu. Dvojicu z novoročného útoku obvinil z ťažkého ublíženia na zdraví a výtržníctva. Za tieto skutky im hrozí trest väzenia na 5-12 rokov.

„Zisťuje sa totožnosť ďalších osôb,“

uviedol v stredu policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že pre obvinených žiadajú okresného prokurátora o uvalenie väzby.

Vo štvrtok však polícia  musela  päť zadržaných radikálov prepustiť  a všetkých budú stíhať na slobode. Postup okresného prokurátora v tejto veci ešte prešetrí Generálna prokuratúra. Členovia klubu Walhala, kde sa miestni radikáli schádzali, zorganizovali pre obvinených finančnú zbierku na ich  právnu ochranu.

Traja z útočníkov boli na kandidátke Kotlebovej ĽSNS

Obvinení radikáli pochádzajú z Nitry a Šale.  Od jesene 2012 sa každú sobotu pravidelne schádzali v súkromnom kartárskom klube Walhala blízko študentského baru, na ktorý útočili. Sú medzi nimi aj bývalí kandidáti Kotlebovej ĽSNS, ktorá by sa podľa posledného prieskumu MVK so ziskom 7,6 % hlasov dostala do slovenského parlamentu.

Denník SME, ktorý zverejnil video z minuloročného brutálneho útoku na študentov v bare, sa na to spýtal banskobystrického župana Mariana Kotlebu. Z Úradu BBSK prišla odpoveď:

„K tomu, aké sú osobné vzťahy predsedu kraja s fyzickými osobami, nie je oddelenie styku s verejnosťou ani v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám povinné odpovedať.“

Kotlebov hovorca Miroslav Belička dodal, že nevie, o čom je reč.

Holohlaví radikáli z klubu Walhala na Facebooku

Členovia klubu Walhala vytvorili uzamknutú skupinu na Facebooku. Na profilovej fotografii majú kresbu dvoch holohlavých mladíkov, ktorí si podávajú ruky na pozadí so slovenskou vlajkou. Jeden z nich má na krku vytetovanú skratku medzinárodnej neonacistickej siete Combat 18.

Facebookovú skupinu kartárskeho klubu spravujú štyria administrátori. Traja z nich v minulosti kandidovali v parlamentných voľbách za ĽSNS. Na jej facebookovej stránke sa následne objavil text:

„Traja z administrátorov spomínanej facebookovej stránky v minulosti skutočne kandidovali v parlamentných voľbách za Ľudovú stranu Naše Slovensko. Ani s jedným z nich však ĽSNS v súčasnosti nie je v kontakte, nie sú ani radovými členmi ĽSNS ani žiadnym iným spôsobom so stranou aktívne nespolupracujú. ĽSNS dokonca pred približne dvoma rokmi ukončila akúkoľvek spoluprácu aj s občianskym združením Slovenská pospolitosť, ktorej vodcom je pán Jakub Škrabák.“

Tiene minulosti

Politickú stranu Slovenská pospolitosť, ktorú viedol Marián Kotleba, rozpustil Najvyšší súd SR v roku 2006. Vodca rovnomenného občianskeho združenia Jakub Škrabák kandidoval za voľbách do NR SR v rokoch 2010 a 2012 za Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorú Kotleba založil  pred voľbami v máji 2010 premenovaním Strany priateľov vína.

Ďalší dvaja zadržaní radikáli  Dušan Sobolič a Anton Batovský patrili k aktivistom Národného odporu. Batovský má názov tejto organizácie dokonca vytetovaný na chrbte. Obaja kandidovali za Kotlebovu ĽSNS v parlamentných voľbách v roku 2010.

Zdroj: sme.sk a facebook