Na Úrade BBSK už 4. rok chýba vlajka kraja, župan zobral cenu Literárnemu fondu

SPRÁVY
0 /

To, že na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja od nástupu župana Mariana Kotlebu do funkcie vládnu neštandardné pomery, vie celé Slovensko. Vyberáme dva prípady, ktoré túto situáciu charakterizujú.

Úrad BBSK je bez svojho symbolu

Vlajka BBSK chýba na priečelí budovy samosprávneho kraja na Námestí SNP od 14.marca 2014. Podľa  článku 1 odsek 4 platného Štatútu BBSK má náš kraj svoje oficiálne symboly, ktoré môže používať pri výkone samosprávy. Sú nimi erb, vlajka a pečať.

Od 1. mája 2004 sa súčasťou vlajkovej výzdoby používanej v Slovenskej republike stala vlajka Európskej únie. Spoločné používanie štátnej vlajky, vlajky Európskej únie, vlajky obce a vlajky samosprávneho kraja orgánmi uvedenými v § 8 ods. 1 zákona o štátnych symboloch je upravené v „Odporúčaní Ministerstva vnútra Slovenskej republiky číslo SVS 204 -2004/00329 z 19. apríla 2004“.

Po 14.marci 2014 zmizli z priečelia Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja dve vlajky a zostala len slovenská. Kým zvesenie vlajky EÚ, aj keď je to prinajmenšom neštandardné, vysvetľovalo vedenie BBSK tým, že zákon používanie tejto vlajky na verejných budovách iba odporúča, k zveseniu vlajky BBSK sa dodnes nikto nevyjadril. Zvesiť symbol svojho kraja, obce či mesta, okrem bystrického nenapadlo žiadneho župana, ani starostu či primátora. Aj keď za posledné štyri roky sme si v našom kraji zvykli na všeličo, toto je nepochopiteľné.

Vlajka BBSK spolu s vlajkou EÚ skončili zvinuté na Úrade BBSK v kúte miestnosti pre upratovačku. Zostal len stručný oznam vedenia kraja zo 14. marca 2014:

„Pri príležitosti 75. výročia slovenskej štátnosti bola upravená vlajková výzdoba Úradu BBSK.“

Trikrát sa pri slovenskej objavili aj iné vlajky

Za posledné štyri roky sa predsa len na priečelí budovy Úradu BBSK po zvesení krajskej a únijnej trikrát objavili aj iné vlajky. 8. mája 2014 Alojz Hlina vyvesil vedľa slovenskej vlajky bielu s obrázkom a nápisom „Truhlíkova ríša“.

V deň osláv 71.výročia SNP 29. augusta 2015 nechal predseda BBSK vyvesiť vedľa slovenskej dve čierne zástavy, ktoré potom zvesil Eduard Chmelár.

5. mája 2016 prišli do Banskej Bystrice ruskí motorkári „Noční vlci“, aby si uctili hrdinov druhej svetovej vojny. Na priečelí budovy Úradu BBSK sa objavila vlajka Ruskej federácie v očakávaní návštevy Nočných vlkov u župana, ktorá sa však po odporúčaní ruského veľvyslanectva napokon nekonala.

Predseda BBSK udeľuje Cenu Mateja Bela, ktorú má v štatúte Literárny fond

Literárny fond je národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia, ktorá podporuje vznik nových diel z oblasti slovesnej, divadelnej, rozhlasovej, televíznej a filmovej kultúry. V zmysle svojho štatútu Literárny fond každoročne udeľuje Cenu Mateja Bela

Túto cenu zriadil výbor Sekcie pre vedecký a odborný preklad Literárneho fondu. Cieľom jej udeľovania je podporiť obsahovo i jazykovo hodnotné preklady diel, ktoré významne prispejú k rozvoju príslušného vedného odboru. Je prejavom verejného uznania za preklad vedeckého alebo odborného diela, za lexikografické dielo a dielo z oblasti teórie, dejín a kritiky prekladu a komparatívnej lexikológie.

Cenu Mateja Bela sa rozhodol udeľovať aj predseda BBSK Marian Kotleba pedagógom pri príležitosti sviatku Dňa učiteľov. Najbližšie tak učiní 27. marca 2017 vo zvolenskom  Divadle J. G. Tajovského.

Samosprávne kraje štandardne udeľujú cenu VÚC a Cenu predsedu VÚC. Problém BBSK je v tom, že Cena Mateja Bela nemá žiadny štatút a navyše rovnaký názov už má cena Literárneho fondu, čo predstavuje zjavný stret záujmov. Vyzerá to tak, že župan Kotleba si Cenu Mateja Bela jednoducho privlastnil a udeľuje ju takpovediac na vlastné tričko..

Aj preto viacerí krajskí poslanci zvažujú, že z tohto dôvodu neprijmú jeho pozvanie na odovzdávanie Ceny Mateja Bela vo Zvolene. My sme požiadal riaditeľa Literárneho fondu o stanovisko ku kurióznej existencii dvoch rovnomenných cien a potom sa k tomuto prípadu vrátime.

Autor: (tom), Foto: ilust.