Stretnutie generácií na Kališti bude 16.augusta 2014

SPRÁVY
1 /

Tradičné Stretnutie generácií na Kališti pred oslavami 70.výročia SNP bude 16.augusta 2014. Za posledné roky sa toto podujatie stalo celoslovenským stretnutím proti fašizmu a na pamiatku slovenských vypálených obcí.

Protifašistickí bojovníci a Múzeum SNP

Sú hlavnými organizátormi Stretnutia generácií na Kališti.

„Každoročne vylepšujeme areál Národnej kultúrnej pamiatky Kalište. Je dôstojným miestom na pripomenutie si hlavne civilných obetí 2. svetovej vojny. Stalo sa vyhľadávaným miestom turistických vychádzok a návštev slovenských rodákov z rozličných kútov celého sveta. Aj tohto roku sa s hlbokou úctou skloníme pred pamiatkou obetí Kališťa a spomenieme si na obete a tragédie ďalších 101 slovenských obcí,“

hovorí generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP Stanislav Mičev.

16.augusta si zároveň spomenieme na všetkých, ktorí tragédiu prežili, no nedožili sa dnešných dní a odišli do sveta večného pokoja. Takto si pripomenieme Slavomíra Palúcha, ktorého spomienky sa podarilo zachytiť v pripravovanom filme o Kališti.

Záštita slovenského premiéra

Nad podujatím Stretnutie generácií na Kališti prebral slovenský premiér Robert Fico:

„Na jednej strane je prirodzené, že si dnešný mladý človek vie len ťažko predstaviť situáciu, keď nadránom vtrhne do jeho obce skupina vojakov, surovo vyvraždí 46 ľudí, vrátane žien a detí, niektorých z obyvateľov dokonca upáli zaživa v 36 vypálených domoch! Je samozrejme dobré, že nič také dnes na Slovensku ľudia nemôžu zažiť. Nie je však dobré, aby sme na tieto udalosti zabúdali. A práve preto majú takéto podujatia pre nás všetkých mimoriadny význam.“

SNP a vypálenie obce

V roku 1940 mala obec 209 obyvateľov, ktorí ešte pred vypuknutím Povstania pomáhali zásobovať partizánov potravinami, liekmi, vykonávali spravodajskú službu. Po prechode povstalcov do hôr sa Kalište stalo jedným z hlavných partizánskych centier. takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Od novembra 1944 tu sídlili štáby viacerých partizánskych jednotiek.

Obyvatelia sa obetavo starali najmä o chorých partizánov. Fašisti podnikli na obec viacero útokov. Posledný a najtragickejší uskutočnili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Hneď na kraji dediny fašisti zastrelili mladú Tonku Komorovú. Po obsadení obce domy vyrabovali a podpálili. Deväť osôb chorých na týfus v nich zaživa upálili. Pri vlastnom dome zastrelili Júliu Bučkovú a jej manžela Alexandra Bučku, Jána Kaliského a Júliusa Kaliského.

V bunkri povyše obce na kraji lesa, kde bola provizórna ošetrovňa, upálili 12 osôb. Okupanti v ten istý deň zajali ešte 19 mužov, z ktorých 13 zastrelili pri Moštenici. Jozef Vyšný, otec 7 detí, sa stal poslednou obeťou tohto tragického dňa. Fašisti ho odvliekli do Turčianskych Teplíc a brutálne zavraždili rozpílením na stolárskej píle. Zo 42 domov v obci Kalište zostalo po 18. marci 1945 iba 6 nevypálených.

Národná kultúrna pamiatka

Po oslobodení Slovenska obyvateľov obce presídlili do Banskej Bystrice na Fončordu, do nových domov na ulici Nové Kalište. Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V roku V roku 1961 uznesením predsedníctva SNR č. 24 zo dňa 27. 2. 1961 bolo Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku. V dvoch zrekonštruovaných domoch sú od roku 1962 umiestnené expozície, ktoré spravuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

V roku 2007 tu Múzeum SNP sprístupnilo novú expozíciu pod názvom „Partizánska republika“. Spolu s expozíciou bol sprístupnený aj nový pamätník. Rok na to pribudol náučný chodník Kalištím s názvom „Ako žili Kališťania“. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené v areáli celej Národnej kultúrnej pamiatky. Predstavitelia z každej vypálenej obce 16. augusta 2008 vysadili na Kališti ovocný stromček a tak symbolicky vrátili život do  Kališťa vytvorením „Sadu života“.

Pamiatku padlých si pri výročiach SNP každoročne pripomínajú bývalí obyvatelia Kališťa a množstvo hostí i zo zahraničia podujatím Stretnutie generácií“ v priestore vypálenej obce.

 

Program Stretnutie generácií na Kališti 16.augusta

KULTÚRNY PROGRAM (PÓDIUM)

ROZMARÍN spevácka skupina z Nového Kališťa v Banskej Bystrici

BOROVÔ mužská spevácka skupina z Medzibrodu

SENIORI OPTIMISTI spevácka skupina pri JDS v Žiari nad Hronom

SEŇOR ARIZONA tanečný country súbor z Banskej Bystrice

10.30 EKUMENICKÁ POBOŽNOSŤ (PAMÄTNÍK)

11.00 PIETNA SPOMIENKA (PAMÄTNÍK)

Položenie vencov, hymna Slovenskej republiky, báseň, otvorenie, príhovory a pozdravy hostí, prechádzka Sadom života

11.45 UKÁŽKY KLUBU VOJENSKEJ HISTÓRIE GOLIAN (PARTIZÁNSKA NEMOCNICA)

12.45 KULTÚRNY PROGRAM (PÓDIUM)

DIABOLSKÉ HUSLE

PRIECHOĎAN folklórna skupina z Priechoda

MOSTÁR folklórny súbor z Brezna

Koncert ROBA KAZÍKA

ZÁBAVNÉ DETSKÉ IHRISKO

Športové, vedomostné a zábavné hry a súťaže pre deti (JUNIOR CENTRUM)

SKÚŠKA ZDATNOSTI

Športovo-branné súťaže pre mládež a dospelých – Regrutačná skupina OS SR Banská Bystrica, Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru Žilina

PRECHÁDZKY PARTIZÁNSKOU REPUBLIKOU

Návšteva expozície Národnej kultúrnej pamiatky Kalište

Návšteva pamätnej izby v Balážoch

TURISTICKÉ POCHODY Donovaly – Kalište, Špania Dolina – Kalište, Lučatín – Hiadeľ – Kalište

Autor: SZPB BB a Múzeum SNP, Foto: Mirka Chabadová