Spomienkové oslavy pri príležitosti 73. výročia oslobodenia nášho mesta

SPRÁVY
7 /

V dňoch 25. a  26. marca 1945 vojaci sovietskej a rumunskej armády oslobodili Banskú Bystricu V piatok 23. marca 2018 si banskobystrická samospráva spolu s hosťami a občanmi uctili pamiatku bojovníkov, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch o naše mesto pred 73 rokmi.

Pozvanie na oslavy 73. výročia oslobodenia Banskej Bystrice prijali:

mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Rumunska na Slovensku, J. E. Steluta Arhire

mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku, J. E. Alexei Leonidovič Fedotov

zástupca veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Oleksandr Tsuprenko

zástupca veľvyslankyne Českej republiky Pavel Sladký

pridelenec obrany Poľskej republiky Andrzej Kapica

vedúci regionálnej kancelárie prezidenta SR Stanislav Líška

predseda BBSK Ján Lunter

podpredseda Úradu priemyselného vlastníctva Miroslav Čellár

prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici Július Ernek

primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko

prednosta MsÚ vo Zvolene Jozef Mikuš

veliteľ Leteckej základne Sliač Vladimír Lisý

predseda SZPB Pavol Sečkár

Prítomným hosťom sa prihovoril primátor Ján Nosko slovami:

Teší ma, že aj  dnes na spomienkových oslavách vidím medzi nami  okrem tradičných vzácnych hostí aj mladú generáciu, zástupcov Rady študentov mesta Banská Bystrica a  žiakov  banskobystrických základných škôl. Je našou povinnosťou, aby sme práve im neustále pripomínali históriu, odovzdávali im fakty o krutých časoch, o vojnovom období, ktoré zasiahlo nielen Banskobystričanov, ale aj Slovákov a celú EurópuVerím, že oslavy oslobodenia budú vždy príležitosťou na to, aby sa pamätníci stretli s mladou generáciou tak, ako je tomu aj tento rok.“

Pietne spomienky kladenia vencov sú niekoľkokrát do roka príležitosťou na to, aby sme pripomenuli a poukázali na hrôzy, ktoré vojna spôsobila.

Dnešná realita nám kruto nastavuje zrkadlo, potvrdzuje pravdu o tom, že ľudská pamäť je krátka. Sme svedkami toho, že mnohí nechcú vidieť a ani počuť o padlých hrdinoch, vojakoch, povstalcoch, obyvateľoch, o vypálených obciach postihnutých fašistickými represáliami… Možno sa budem rok čo rok opakovať, no som presvedčený, že byť obozretný nie je len klišé dnešnej doby. Teroristické útoky vo svete nám neustále ukazujú, že netolerancia a nenávisť sa môžu kedykoľvek zopakovať. Byť obozretný znamená pripomínať si obrovské riziká, ktoré v sebe nesie rasizmus, nacizmus, fašizmus i xenofóbia,“

povedal primátor Nosko.

S príhovorom vystúpil aj predseda oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici Ján Pacek. Záver patril hymnickej skladbe v podaní Vojenskej hudby Banská Bystrica.

 

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB