Slovenskom sa prehnala veterná smršť s lejakom a v Tatrách so snehom, v pondelok sa počasie ukľudní

SPRÁVY
0 /

Predpovede meteorológov sa v nedeľu naplnili. Z Čiech na Slovensko prenikla veterná smršť spojená  lejakom, ktorá najmä na západnom Slovensku spôsobila kalamitu, na Donovaloch a vo Vysokých Tatrách napadol čerstvý sneh.

Kalamita na západnom Slovensku, sneh v Tatrách

V Bratislave pred Dušičkami z bezpečnostných dôvodov v dôsledku aktuálnej poveternostnej situácie a nebezpečenstva padajúcich konárov i stromov zatvorili mestské cintoríny do pondelkového rána. Situáciu monitoroval aj Dopravný podnik Bratislava, ktorý zabezpečil posilnené hliadky dopravného dispečingu i energo dispečingu, starajúceho sa o premávku električiek

Na severnej diaľnici D1 prekvapil vodičov sneh. Z okolia Štrby hlásili zasnežené a neupravené cesty, po ktorý sa šmýkalo. Vo Vysokých Tatrách intenzívne snežilo Dopoludnia prevládalo vo všetkých horských oblastiach hmlisté a veterné počasie s veľkou oblačnosťou a silným snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus piatich do nula stupňov Celzia.

Vo vysokých polohách fúkal západný a severozápadný vietor s rýchlosťou do 72 kilometrov za hodinu. Na niektorých miestach namelia vyše stokilometrovú rýchlosť vetra

Za posledných 24 hodín napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách do 20 centimetrov nového prachového snehu, ktorý je vplyvom silného vetra previevaný na záveterne orientované svahy, terénne pasce a depresie. Povrch snehu je prachový, vo vyšších polohách ufúkaný na tvrdšie dosky.

Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval o lavínovom nebezpečenstve:

„Je lokálne a koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov. Nový sneh je na takýchto miestach len mierne spevnený.“

Horské priechody v Nízkych Tatrách

Kto plánoval v nedeľu cestu cez Donovaly, mohol na to doplatiť. Išlo hlavne o vodičov, ktorí  ste ešte nestihli prezuť letné pneumatiky za zimné. Na horách totiž husto snežil, v stredisku Skalka v Kremnických vrchoch sa tvorila súvislá snehová pokrývka. Šmýkalo sa aj na horských priechodoch Donovaly, Šturec a Čertovica. Predpoludním situáciu ešte zhoršil prudký vietor

Na mnohých miestach nášho kraja zasahovali hasiči pri odstraňovaní spadnutých stromov z ciest. Na Horehroní, kde platil tretí stupeň výstrahy pred vetrom, mali hasiči prácu v Mýte po Ďumbierom či v Nemeckej. Spadnuté stromy odstraňovali aj z cesty na Kordíkoch.

Silný nárazový vietor navyše spôsoboval rozsiahle výpadky elektriny. Podľa hovorcu Stredoslovenskej energetiky Miroslava Gejdoša situácia dosiahla krátko popoludní charakter kalamity. Stredoslovenská energetika registruje aktuálne zhruba tri desiatky porúch na linkách vysokého napätia. Dokopy výpadky pocítilo približne 90 tisíc odberných miest. Najvážnejšia situácia bola v okolí Žiliny, Martina a Banskej Bystrice.

„Zamestnanci pracujú v teréne na odstraňovaní porúch, aby mohli postihnuté lokality zásobovať elektrinou čo najskôr.Niektoré poruchy sa dajú odstrániť jednoduchšie a rýchlejšie, pri niektorých komplikovanejších to môže trvať o niečo dlhšie. Najmä ak sa musia naši pracovníci pohybovať v náročnom teréne. Všetkých dotknutých by sme chceli požiadať o trpezlivosť. Robíme všetko, čo je v našich silách, ale prácu nám na niektorých miestach stále komplikuje dážď a prudký vietor,“

 konštatoval Pavol Pekár, riaditeľ dispečingu Stredoslovenskej energetiky.

Situácia v Banskobystrickom kraji

Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici do 19:00 hod. mali výjazdy vo Zvolene – časť Pod Dráhami, kde bol naklonený strom nad hlavnou cestou a chodníkom. Na jednej zo zvolenských ulíc spadnutý strom zostal opretý o vchod panelového domu a vo Zvolenskej Slatine strom zahatal cestu.

V Bienskej doline ich spadlo na cestu hneď niekoľko. V Banskej Bystrici priamo v centre mesta na Ulici Československej armády strom poškodil auto, v Nemeckej v Breznianskom okrese blokoval celú vozovku a cestu zahatal aj v Podhorí v Banskoštiavnickom okrese.

Silný vietor, ktorý v nedeľu vyčíňal na Slovensku, poškodil aj strechu na starom mlyne v Krupine, v Žiari nad Hronom zasa odtrhlo prístrešok nad smetnými nádobami, čím hrozilo poškodenie osobných áut a v Tomášovciach v okrese Lučenec zničil strechu na rodinnom dome.

Popadané stromy potrápili hasičov v Lučenci, Tornali, Novej Bani, Detve, Krupine, vo Veľkom Krtíši a aj na Kordíkoch v Banskobystrickom okrese, kde spadnutý strom bránil v prejazde jedného jazdného pruhu.

V Banskej Bystrici tiež vyčíňal silný vietor s lejakom, ale našťastie nespôsobil také veľké škody, ako v iných častiach Slovenska, najmä na juhozápade. Preda len okolité hory nás chránia pred takýmito kalamitami.

V pondelok by sa malo počasie ukľudniť. V meste pod Urpínom bude ešte prevládať zamračená obloha s dažďom a snehom, s dennou teplotou na úrovni 4 °C, v noci klesne k nule. Vietor by mal postupne ustať.

 

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: Prezídium HaZZ a ilustračné