Slávny skalolezec Tommy Caldwell bude v utorok v ŠVK

SPRÁVY
0 /

Skalolezec po vysokých stenách Tommy Cadwell (biggwalista) navštívi v utorok 8.apríla Banskú Bystricu. Budete sa s ním môcť stretnúť v Štátnej vedeckej knižnici.

35-ročný rodák z amerického Colorada je hosťom 15. ročníka Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa začal 2. apríla v Bratislave.   Vo štvrtok 8.apríla  o 18:00 hod. sa Tommy Caldwell predstaví Bystričanom v Spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) so svojou multimediálnou prednáškou „Voľnosť rýchlosť, prvenstvo“.

„Tommy  Caldwell okrem oblasti Yosemity v USA, kde lezie najčastejšie, liezol vo viacerých kútoch sveta. Na svojom konte má množstvo rekordov. Vo februári 2014 spolu s minuloročným hosťom festivalu Alexom Honnoldom uskutočnil expedíciu v Patagónii. Ako prvým na svete sa im podarilo preliezť hlavný hrebeň masívu Fitz Roy na hraniciach Čile a Argentíny, ktorý je dlhý približne päť kilometrov a vyžaduje si náročnú lezeckú obratnosť. Nezabránili im v tom ani nepriaznivé poveternostné podmienky,“

uviedla pre TASR manažérka kultúry ŠVK Veronika Uhríková.

Banskobystrické podujatie pripravili Štátna vedecká knižnica, InfoUSA, Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto a Veľvyslanectvo USA na Slovensku Spojených štátov amerických na Slovensku. Pre návštevníkov prednášky Tommyho Caldwella  je zabezpečené tlmočenie z angličtiny do slovenčiny.

Zdroj: ŠVK