Rumuni: Mestská polícia odhalila ďalšia falošnú zbierku v Banskej Bystrici

SPRÁVY
1 /

V júni sme vás informovali o zadržaní dvojice mužov v Radvani na Námestí Ľ.Štúra, ktorí prevádzkovali falošnú zbierku pre hluchonemých. Tento týždeň mestská polícia na Kapitulskej ulici zadržala dvoch mladých Rumunov, ako zbierajú peniaze od dôverčivých ľudí.

Viacerí Bystričania sa už stretli s tým, ako sa pri obchodných centrách alebo na ulici robia zbierky na dobročinné účely. Občas však môže ísť o falošných vyberačov peňazí, ktorí sa iba tvária, že ide o verejnú zbierku. O takomto prípade nás opäť informovala banskobystrická mestská polícia.

„Máme podozrenie , že ide o organizovanú skupinu vyberačov peňazí od ľudí na falošnú zbierku. Práve sme zadržali dvoch Rumunov, ktorí operovali na Kapitulskej ulici v centre mesta. Na falošné petičné hárky lákali od občanov peniaze, vraj pre postihnuté deti. Keď ich naša hliadka chcela legitimovať, pokrčili hárky a niektoré dokonca skončili aj na WC v miestnom podniku,“

uviedla Silvia Dóšová, zástupkyňa veliteľa obvodu MsP.

Oboch zadržaných Rumunov predviedli na mestskú políciu. Nerozumeli veľmi po slovensky, ale bránili sa, že ich niekto priviezol autom z Bratislavy a nevedia, na čo to slúži. Petičných hárkov s označením v češtine „na otvorenie medzinárodného centra pre nepočujúcich, telesne postihnutých a chudobné deti“ sa síce zbavili, ale mestskí policajti ich našli. Zadržaní mali pri sebe eurá aj české koruny. Po vykonaní zápisu zaplatili za priestupok blokovú pokutu po 30 eur a boli prepustení s upozornením, aby takúto nekalú činnosť v našom  meste viac neopakovali

„Viac žiaľ nemôžeme urobiť.  Chceme vyzvať občanov, že keď sa s niečím podobným stretnú, aby volali k nám na bezplatné telefónne číslo 159, okamžite vysielame hliadku na miesto činu. Spolupracujeme aj s cudzineckou políciou, aby sme sa takýchto podvodníkov zbavili a ochránili našich ľudí,“

dodáva Dóšová.

Mestská polícia opakovane upozorňuje Bystričanov a návštevníkom mesta, ak si myslia, že  zbierka nie je povolená, aby si od osôb vykonávajúcich zbierkovú činnosť vyžiadali rozhodnutie úradu o povolení vykonávať zbierku.  Zbierajúci sú povinní preukázať sa týmto rozhodnutím, ktoré si môže každý prečítať, teda aj samotnú zbierku a dodržiavanie jej podmienok skontrolovať.

Ak takéto povolenie dotyčná osoba nemá, je zrejmé, že sa jedná o nepovolenú zbierku a túto skutočnosť možno neodkladne ohlásiť na Mestskú políciu v Banskej Bystrici (č.159) alebo Policajný zbor (č.158) , prípadne orgánu verejnej správy spadajúcemu pod Okresný úrad, ktorý je takúto zbierku oprávnený povoľovať (v Banskej Bystrici č.048/430 61 11).

Ak sa koná oficiálna zbierka, zväčša jej predchádza informatívna kampaň prostredníctvom  médií, vrátane  predstavenia spôsobu označenia vyberajúcich. Listiny označené logami známych organizácií alebo podobné logá je možné veľmi ľahko vyrobiť. Takto sa môžu zneužiť na podvodný výber peňazí, ktorým sa v dnešnej dobe často obohacujú nielen naši, ale aj cudzí štátni občania, v tomto prípade Rumuni.

Autor: (tom), Foto: redakčné