Respiračné ochorenia mierne stúpli, máme dva prípady žltačky

SPRÁVY
0 /

V 46. kalendárnom týždni možno konštatovať, že  výskyt respiračných  ochorení, hoci mierne stúpol, možno považovať za stabilizovaný. Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) evidoval v kraji 5.408 chorých na akútne respiračné ochorenia.

Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) klesli v medzitýždňovom porovnaní približne o 16 percent a vyskytli sa v 252 prípadoch. Lekári v tomto regióne opäť neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Vyskytli sa však dva prípady ochorenia na vírusovú hepetitídu typu A (žltačka). Hlásil ich RÚVZ Zvolen – ide o rodinný výskyt ochorenia na túto chorobu u 29-ročnej ženy na materskej dovolenke a jej jednoročnej dcérky zo Zvolena. Kvôli žalúdočným ťažkostiam bola pacientka ošetrená na lekárskej službe prvej pomoci vo Zvolene a následne hospitalizovaná na internom oddelení tamojšej nemocnice. Jej ochorenie na žltačku tohto typu sa laboratórne potvrdilo, preto ju 11. novembra preložili na infekčné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

U jej dcérky bola žltačka rovnakého typu potvrdená laboratórne a následne ju tiež hospitalizovali na rovnakom oddelení v Banskej Bystrici.  Ani jedna z pacientok nebola proti žltačke typu A očkovaná. V ohnisku nákazy  boli vykonané protiepidemické opatrenia, hlavne dezinfekcia, a nad  ľuďmi, ktorí s chorými prišli do kontaktu, bol nariadený zvýšený zdravotný dohľad. Znamená to, že 54 dní budú chodiť v stanovených intervaloch k svojmu obvodnému lekárovi na kontroly.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom a útočiacim na dýchacie cesty nemožno podceňovať. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní a prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám.

„Najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia, vrátane zápalu pľúc, alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami,“

uvádza vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová

Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky je však očkovanie.

 

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: Ilustr.