Rektor UMB sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho riaditeľ FS Urpín

SPRÁVY
0 /

V banskobystrickom  mestskom zastupiteľstve dochádza krátko po komunálnych voľbách a zložení poslaneckého klubu k prvej zmene. Poslanca a rektora UMB Vladimíra Hiadlovského zvoleného vo volebnom obvode Fončorda nahradí Peter Pohančaník, riaditeľ FS Urpín, ktorý skončil vo voľbách na mieste prvého náhradníka.

Túto informáciu vo štvrtok potvrdila pre náš portál hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová:

„Potvrdzujem, že pán primátor Ján Nosko sa  stretol s poslancom MsZ a rektorom UMB Vladimírom Hiadlovským na jeho žiadosť. Pán rektor mu oznámil že z osobných dôvodov sa vzdáva poslaneckého mandátu. Na jeho miesto nastúpi prvý náhradník v danom volebnom obvode, ktorý na najbližšom mestskom zastupiteľstve 18. decembra spolu s ďalšími poslancami, ktorí sa ospravedlnili z neúčasti na minulotýždňovom ustanovujúcom MsZ.“

hiadlovsky2

Rektor UMB Vladimír Hiadlovský čelil už pred komunálnymi voľbami neúmernému mediálnemu tlaku zo strany niektorých mienkotvorných bratislavských médií, vrátane politického nátlaku opozičných strán na čele SaS, ktoré ho v súvislosti s nezverejnením rigoróznej práce súčasného predsedu NR SR Andreja Danka vyzývali k odstúpeniu z funkcie rektora.

hiadlovsky3

Hoci rektor Hiadlovský sa správal v tejto kauze dôstojne, keď UMB v súlade so zákonom na žiadosť absolventa Právnickej fakulty UMB nezverejnila jeho rigoróznu prácu spred 18 rokov, ale naopak sám rektor vyzval Andreja Danka na jej zverejnenie (čo napokon aj inkriminovaný politik urobil), stal sa Vladimír Hiadlovský terčom nevyberaných útokov na svoju osobu i univerzitu.

Napriek tomu 10. novembra 2018 dostal vo voľbách dôveru obyvateľov Fončordy, ktorí mu dali 1731 hlasov a posunuli ho do mestského zastupiteľstva ako podporovateľa primátora Jána Noska.

Vladimír Hiadlovský je však v prvom rade rektor UMB a na základe viacerých rozhovorov s ním v prvom rade chráni dobré meno bystrickej alma mater. Obával sa toho, že mediálne a politické útoky na jeho osobu i UMB môžu pokračovať aj pri výkone mandátu poslanca mestského zastupiteľstva, čo zrejme zavážilo najviac pri jeho osobnom rozhodnutí vzdať sa poslaneckého mandátu.

pohancanik2

Nástupom prvého náhradníka  Petra Pohančaníka, ktorého Bystričania poznajú z vedenia úspešného folklórneho súboru Urpín, sa nezmenia politické pomery v mestskom zastupiteľstve. Pohančaník nahradí Hiadlovského v osemčlennom Klube nezávislých poslancov, ktorý spolu s klubmi SMER-SD, SNS (8 členov) a Srdcom Bystričania (3 členovia) bude podporovať primátora Jána Noska.

V opozícii zostanú kluby Banskobystrickej alternatívy (8 členov).a SaS, OĽaNO, KDH, Smer rodina Boris Kollár, Progresívne Slovensko (3 členovia). Staronový primátor sa tak v 31 – člennom zastupiteľstve bude môcť oprieť o väčšinu 19 poslancov.

mestske zastupitelstvo

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné