Prokuratúra nedá nový územný plán mesta na súd

SPRÁVY
2 /

Do vlaňajška platný už takmer 40 rokov starý územný plán mesta Banská Bystrica už nespĺňal podmienky modernej doby. Na schválenie nového územnoplánovacieho dokumentu preto čakalo mnoho Banskobystričanov a investorov.

Mesto Banská Bystrica má po takmer 40 rokoch nový územný plán

Na novom územnom pláne financovanom z mestského rozpočtu pracoval 12 rokov tím odborníkov, pričom jednotlivé stupne tohto dokumentu prešli viacnásobným verejným pripomienkovaním. Záverečný návrh nového územného plánu mesta odsúhlasený orgánmi štátnej správy  predkladal primátor Ján Nosko mestskému zastupiteľstvu 24. marca 2015.

Za hlasovali mestskí poslanci z koaličného klubu SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a Klubu nezávislých poslancovProti tomuto strategickému dokumentu boli poslanci regionálnej politickej strany Banskobystrická alternatíva, ktorí už vtedy avizovali podanie na prokuratúru v spolupráci s VIA IURIS.

Obdobie spochybňovania nového územného plánu

Hoci Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a banskobystrický Okresný úrad v zmysle § 25 stavebného zákona potvrdili zákonnosť celého správneho procesu prípravy, prerokovania a schvaľovania, aj jeho súlad s nadradenou územnoplánovacou dokumentáciou VÚC, stal sa tento rozvojový dokument mesta predmetom sporu.

Napriek tomu, že aj poslanci Banskobystrickej alternatívy hlasovali v roku 2008 za zadanie, podľa ktorého sa vypracoval návrh nového územného plánu, vo finále sa postavili proti schváleniu tohto dokumentu. Neakceptovali stanoviská orgánov štátnej správy, že v konečnom riešení už nemožno meniť podmienky funkčného využitia územia mesta oproti zadaniu, ani to, že prípadné úpravy v dokumente sa dajú riešiť len zmenami a doplnkami  nového územného plánu.

Po nadobudnutí právoplatnosti schváleného územného plánu mesta prišlo v júli 2015  podanie na banskobystrickú Krajskú prokuratúru, ktoré vykonalo združenie VIA IURIS prostredníctvom advokátky Evy Kováčechovej. Tento krok zneistil viacerých investorov i občanov, ktorí roky čakali so svojimi investičnými zámermi či s vysporiadaním pozemkov pre ich nové funkčné využitie podľa podmienok a regulatívov obsiahnutých v novom územnom pláne mesta.

Predseda stavebnej komisie Ján Šabo sa k aktivitám VIA IURIS a BBA vyjadril nasledovne:

„Po 40 rokoch máme konečne územný plán na ktorý čakalo množstvo obyvateľov a ktorý v budúcnosti zamedzí nekontrolovateľnej výstavbe v našom meste. Nerozumiem, prečo ho niekto neustále napáda. O úprimnosti takého konania mám vážne pochybnosti.“  

Krajská prokuratúra sa neobráti so žalobou na súd

Následnému protestu krajského prokurátora však svojím rozhodnutím zo dňa 1.decembra 2015 nevyhovelo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.  Aj keď Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici sa mohla v tejto veci obrátiť na súd, v zákonnej lehote to neurobila.

Jej hovorca Ivan Vozár pre náš portál uviedol:

„Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici nepodá žalobu proti rozhodnutiu ministerstva, ktorým nebolo vyhovené protestu prokurátora, pretože mesto Banská Bystrica v súlade s dôvodmi uvedenými v  proteste prokurátora prijalo právne kroky a opatrenia smerujúce k odstráneniu vytýkaných nedostatkov územného plánu mesta.“ 

Nový územný plán je platný a účinný

Základný územnoplánovací dokument mesta zostáva v platnosti a podľa neho sa riadi ďalší územný rozvoj Banskej Bystrice. Naďalej platíverejný prísľub primátora, že ak v budúcnosti preváži verejný záujem obyvateľov mesta zmeniť nejaké konkrétne riešenie v platnom územnom pláne, vykoná sa v súlade so zákonomzmenami a doplnkami tohto dokumentu.Takto postupovalo mesto pri nedávnej prvej etape zmien a doplnkov nového územného plánu, ktoré sa týkali zastavenia možnej výstavby malej vodnej elektrárne na Hrone, na ktorú ešte nebolo vydané právoplatné rozhodnutie.

Vedúci Oddelenia územného rozvoja mesta a architektúry MsÚ Ing. arch. Ľubomír Keleman, ktorý sa za mesto podieľal na novom územnom pláne Banskej Bystrice, k tomu povedal:

„Som rád, že krajská prokuratúra prijala rozhodnutie, ktorým sa odstránila potenciálna neistota voči prípadným investorom a občanom, ktorí by chceli investovať v meste. Zároveň sa potvrdil postup, ktorým sme sa riadili v celom procese obstarávania nového územného plánu. Už pri schvaľovaní tohto dokumentu sme poukazovali aj oponentom na metodické usmernenie príslušného ministerstva, ktoré uviedlo, že v súlade so zákonom je možné sporné veci vyriešiť formou zmien a doplnkov územného plánu. To isté sme tvrdili aj my a  to sme aj urobili.“

Na záver Keleman dodal:

„Treba vidieť, že žiadny územný plán nie je nemenný. Predsa život prináša podnety a názory sa môžu vyvíjať. Vždy som bol za konštruktívnu diskusiu, ktorá prinesie riešenie, veď územný plán je dohovorom o území. Mrzí ma, že z územného  plánu sa robí politikum. Územný plán mesta Banská Bystrica je platný.“

Zdá sa však, že pre VIA IURIS táto kauza nekončí ani aktuálnym rozhodnutím Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici.Podľa našich informácií združenie chce podnetom na banskobystrickú Okresnú prokuratúruproti platnému všeobecne záväznému nariadeniu mesta k záväznej časti nového územného plánu opäť spochybniť tento dôležitý územnoplánovací dokument mesta…

Autor: (tom), Foto: ilust.