Poslanci budú schvaľovať zmenu rozpočtu aj v súvislosti s Domom kultúry

SPRÁVY
2 /

V programe utorkového mestského zastupiteľstva je aj návrh na tretiu zmenu programového rozpočtu Mesta Banská Bystrica na rok 2016. Jeho súčasťou je aj navýšenie výdavkov na kúpu budov.

Mesto zvažuje kúpu bývalého Domu kultúry

K objemovo najvýznamnejšej zmene programového rozpočtu č. 3 patri navrhované navýšenie výdavkov na obstaranie budov  pre Správu a evidenciu nehnuteľného majetku vo výške 3,050 milióna € na prípadnú kúpu objektu bývalého Domu kultúry. Mesto zvažuje vytvorenie nového kultúrneho stánku mesta. Navrhované krytie tejto investície je z úverových zdrojov,  čomu zodpovedá navýšenie príjmov finančných operácií.

O možnosti odkúpenia budovy bývalého Domu kultúry už rokoval primátor mesta s jednotlivými poslaneckými klubmi. Ako je známe, koncom januára sa na Mestskom úrade v Banskej Bystrici konalo 2. kolo dražby tohto opusteného objektu. Podmienkou bolo najnižšie podanie znížené zo 6 miliónov na 4,5 milióna €, so zábezpekou 40.000 €.  

Podľa Profesionálnej dražobnej spoločnosti, s.r.o. so sídlom v Košiciach bolo toto kolo dražby úspešné, čo nám potvrdil aj zástupca doterajšieho vlastníka Zvolenská investičná, s.r.o. Záložnými veriteľmi sú Waldviertler Sparkasse Bank AG, Mesto Banská Bystrica a Daňový úrad.  

Nevedno však, za akú sumu bol objekt vydražený, ani či po priklepnutí bola uhradená kúpna cena, pretože nedošlo k zmene pôvodného vlastníka nehnuteľnosti v katastri. Faktom je, že mesto Banská Bystrica verejne deklarovalo záujem o vybudovanie kvalitného multifunkčného stánku s moderným vybavením a dostatočnou kapacitou umožňujúcou usporadúvať aj veľké kultúrne, športové či spoločenské podujatia. To by mohla spĺňať aj rekonštrukcia bývalého Domu kultúry.

Primátor mesta Ján Nosko ešte pred prvým kolom dražby uviedol:

„Suma 6 miliónov eur je vysoká. Momentálne presahuje možnosti, ktoré dáva mestský rozpočet. Myslím si, že Dom kultúry by si zaslúžil, aby bol vo vlastníctve mesta. Je to však v tejto chvíli hypotetická otázka, musíme to citlivo posúdiť a prijať nejaké riešenie.“

Ďalšie rozpočtové zmeny

Komisia MsZ pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta a podnikateľskú činnosť v Banskej Bystrici odporučila mestskému zastupiteľstvu materiál na schválenie. Mestská rada ho prerokovala, ale k samotnému bodu neprijala uznesenie.

Okrem tejto najväčšej zmeny rozpočtu dochádza z titulu legislatívy k presunu sumy 885.000 € z bežných a kapitálových výdavkov do finančných operácií. Výdavky sa týkajú ročných splátok dlhodobých záväzkov za projekt výstavby a obnovy miestnych komunikácií, obnovu povrchu zeleného asfaltu na Námestí, úpravu a dobudovanie MK Graniar – Školská ulica – Graniar B a splátok na most v Priemyselnom parku, ktoré sa od roku 2016 sledujú ako bankové úvery.

V súvislosti s potrebou zabezpečenia financovania projektu Znižovanie energetickej náročnosti materskej školy na Tatranskej ulici dochádza k zvýšeniu výdavkovej časti rozpočtu o sumu 593.000  €. Podobne ako v prípade Domu kultúry, zdroje financovania akcie by mali byť úverového typu.

Z titulu preplatkov za dodávku tepla do základných škôl za rok 2015 zvyšujú sa bežné nedaňové príjmy o sumu 204.000 €. Uvedené príjmy budú použité na úhradu prípadných nedoplatkov a vyčíslených úspor za teplo v roku 2015.

Schválením tretej zmeny programového rozpočtu Mesta Banská Bystrica na rok 2016 dôjde k navýšeniu príjmovej časti rozpočtu o 3,99 milióna € a výdavkovej časti o rovnakú sumu, takže celkový rozpočet bude vyrovnaný.

Autor: (tom), Foto: ilustračné