Polícia upozorňuje dôchodcov na podvodníkov  

SPRÁVY
0 /

Banskobystrická polícia vyšetruje množiace sa podvody na senioroch. V niektorých prípadoch sa už začalo trestné stíhanie pre prečin podvodu, v ďalších polícia prijala trestné oznámenia a viacero podvodov poškodení ani neohlásili. Najviac prípadov sa stalo  v okolí Banskej Bystrice. Tu je prehľad za júl:

Zvolen

V pondelok 6. júla okolo19:00 hod zatelefonoval doposiaľ neznámy muž 80-ročnej dôchodkyni zo Zvolena. Vydával sa za muža jej netere a pýtal peniaze, ktoré rýchlo potreboval na kúpu auta. Pre peniaze poslal kamaráta. Poškodenej tak vznikla škoda 2.500 eur. „Podozrivý je nižšej, zavalitej postavy, má okrúhlu tvár, tmavé na krátko ostrihané vlasy,“ uviedla  hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Kováčová

V nedeľu 19. júla okolo 13:15 hod. predstieral muž počas opakovaných telefonických hovorov so 75-ročnou dôchodkyňou z Kováčovej, že je vnuk Mirko a potrebuje požičať peniaze. Dôvodom rýchlej pôžičky bola kúpa auta. Po dohovore dala žena peniaze neznámej osobe. Vznikla jej tak škoda 1000 eur. Podozrivý muž je v tomto prípade strednej postavy, má oválnu tvár, na krátko ostrihané gaštanové vlasy.

Sliač

V utorok 21. júla okolo obeda neznámy muž zatelefonoval 83-ročnej dôchodkyni zo Sliača, predstavil sa ako synovec Vojtech, pri čom potreboval požičať peniaze. Po dohode, že po peniaze pošle kamaráta – taxikára, žena čakala pred bytom na taxík. Keď prišiel, odviezol poškodenú do banky po peniaze, ktoré odovzdala taxikárovi. Vznikla jej tak škoda 1.000 eur. Páchateľ má okolo 30 rokov a blond vlasy.

Banská Bystrica

Vo štvrtok 23. júla o 14:20 hod zatelefonoval muž 74-ročnej dôchodkyni z Banskej Bystrice, predstavil sa ako vnuk, pri čom potreboval požičať peniaze. Aj v tomto prípade po peniaze prišiel vnukov kamarát a poškodenú pripravil o 800 eur.

Budča

V piatok 24. júla okolo 15:15 hod zatelefonoval neznámy muž 74-ročnej dôchodkyni z Budče. Predstavil sa ako vnuk a pýtal peniaze na kúpu auta. Pre dôchodkyňu prišiel taxík, ktorý ju odviezol do banky a následne na sídlisko Zlatý Potok vo Zvolene. Na parkovisku vystúpila z taxíka, pri čom k nej prišiel neznámy muž, ktorému dala celú peňaženku.

Po ďalšom telefonáte prišiel po ňu ďalší taxík a odviezol ju do Budče, kde si požičala ďalšie peniaze a cesta s taxíkom sa zopakovala na sídlisko Zlatý Potok, kde neznámy muž prevzal od poškodenej ďalšie peniaze. Spôsobil jej škodu 4.700 eur. Podozrivým je muž nižšej, silnejšej postavy, má tmavé na krátko ostrihané vlasy a okrúhlu tvár.

Policajné varovanie seniorov

Polícia preto upozorňuje občanov, najmä seniorov, aby nepožičiavali peniaze osobám, ktoré nepoznajú, nakoľko môže ísť o podvodníkov a zlodejov. V súčasnom období polícia zaznamenáva prípady, v ktorých neznáme osoby volajú starším ľuďom na pevnú linku alebo mobil a predstavujú sa v telefóne ako ich príbuzní alebo známi a žiadajú požičať peniaze na rôzne účely. Pri tom ich ubezpečujú, že peniaze v krátkom čase vrátia.

Páchatelia volajú niekoľkokrát za sebou, aby znemožnili seniorovi preveriť, či naozaj volá jeho príbuzný alebo známy. Ak senior nemá doma peniaze, sú mu ochotní poslať aj taxík, aby išiel vybrať peniaze do banky. Následne uvedú, že pre zaneprázdnenosť nemôžu prísť pre peniaze a preto posielajú kolegu, asistentku alebo inú osobu. Polícia preto odporúča seniorom, aby si vždy overili, či naozaj volá ich príbuzný a aby peniaze nedávali cudzím osobám, aj keď tvrdia, že ich posiela ich príbuzný.

Seniori sú pre podvodníkov najzraniteľnejšie ciele

Polícia ďalej upozorňuje, že páchatelia oslovujú seniorov aj pod inými vymyslenými zámienkami, za účelom, aby od nich podvodne vylákali peniaze alebo ich okradli o ich celoživotné úspory. Podvodníci vystupujú napríklad ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov či iných inštitúcií, ktorí prišli vrátiť preplatok, vyplatiť sociálny príspevok, zvýšiť dôchodok alebo kontrolujú stav elektromeru a pod. Tiež vystupujú ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a následne žiadajú peniaze na operáciu ich príbuzného, ktorý mal dopravnú nehodu a leží v nemocnici v kritickom stave.

V neposlednom rade vystupujú ako predávajúci a na tovar, ako napríklad vlnené prikrývky, masážne stroje, či zdravotnícke pomôcky ponúkajú výrazné zľavy alebo darčeky zadarmo.
V mnohých prípadoch ide o podvodníkov, ktorí sa snažia získať dôveru seniorov, následne sa dostanú do ich príbytkov, lokalizujú miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli ich okradnú o nemalé finančné prostriedky, šperky alebo iné cennosti.

Polícia preto zdôrazňuje, aby seniori nevpúšťali neznáme osoby do svojich príbytkov, neboli s nimi osamote a neukazovali, respektíve nevyberali pred nimi peniaze, nakoľko páchatelia ovládajú veľa spôsobov, ako odlákať pozornosť seniorov a v nestráženej chvíli im celoživotné úspory ukradnúť.

Zdroj: KR PZ BB a TASR, Foto: ilustračné