Plyn bude od septembra lacnejší o 4 %, vláda zníži jeho cenu o ďalších 6%

SPRÁVY
0 /

Od septembra budú mať aj bystrické domácnosti a menšie firmy lacnejší plyn. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO)  rozhodol o znížení ceny plynu v priemere o 3,91 percenta, vláda k tomu pridáva vratky so znížením ceny o ďalších 6 percent.

Vratka je opatrením z prvého sociálneho balíčka vlády SR Podľa premiéra Roberta Fica ju dostanú odberatelia plynu v regulovaných tarifách D1 až D3 na konci roka späť. Pôjde o šesť percent z ich spotreby plynu. Pristúpiť k tomuto opatreniu, ktoré vyjde na cca 47 miliónov €, podľa premiéra umožnilo dobré hospodárenie spoločnosti SPP v stopercentnom vlastníctve štátu.

Po dvoch zníženiach cien plynu, o ktorých rozhodol ÚRSO, spolu s vratkou vlády by domácnosti mali ušetriť viac ako desatinu z doterajšej ceny. V tarifnej skupine D1 (plyn prevažne na varenie) klesne sadzba za odobratý plyn na 0,0516 € za kilowathodinu, v tarifnej skupine D2 (plyn prevažne na ohrev vody) sa zníži sadzba na 0,0379 € za kilowathodinu a v skupine D3 (plyn prevažne na kúrenie) klesne cena na 0,0363 € za kilowathodinu.

„Úrad konštatoval, že domáci trh s plynom potrebuje zásah do cenového prostredia, pretože napriek tomu, že sme stanovili maximálne ceny plynu a vytvorili tak vhodné podmienky na tvorbu cien voľnou súťažou dodávateľov, ich ceny nedostatočne kopírovali trend poklesu ceny komodity na medzinárodných trhoch,“

uviedol šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

ÚRSO začal cenové konanie voči regulovanému subjektu Slovenský plynárenský priemysel, a.s. z vlastného podnetu. SPP má dominantné postavenie na trhu a  jeho cenník preberá väčšina dodávateľov plynu.

Autor: (mt), Foto: Ilustr.