Plač organizátorov participatívneho rozpočtu na nesprávnom hrobe

SPRÁVY
15 /

Banská Bystrica sa stala Bratislave a Ružomberku tretím mestom na Slovensku, ktoré zaviedlo do priameho rozhodovania občanov participatívny rozpočet. O 31 projektoch, na ktoré vyčlenilo mestské zastupiteľstvo takmer 20.000 eur, hlasovalo spolu 382 občanov.

Organizátori participatívneho rozpočtu

„Cieľom je, aby sme mohli prostredníctvom mechanizmu participatívneho rozpočtu demokraticky, otvorene a spoločne využívať verejné zdroje na tvorbu a realizáciu vlastných nápadov pre zlepšenie mesta, v ktorom žijeme. Zámerom je nielen to, aby sme ako verejnosť boli účastní na tvorbe rozpočtu, ale tiež aby sme sa zaujímali a porozumeli mestským mechanizmom, aby nám na investíciách a projektoch, ktoré vyberieme, skutočne záležalo,“

povedal na prvom diskusnom fóre  k participatívnemu rozpočtu jeden z jeho hlavných organizátorov Miroslav Šimkovič z OZ Via Altera.

Po vyhodnotení výsledkov hlasovania občanov o predložených projektoch ten istý Miroslav Šimkovič na Facebooku napísal:

„Najdôležitejším krokom bude zaradenie inštitútu verejného zvažovania do Štatútu PR – akokoľvek ide o náročnejší proces rozhodovania. Zároveň umožňuje „ošetriť“ situácie, aby sa nestalo, že prejdú projekty, z ktorých má prospech len istá malá skupina obyvateľov a aj ten je otázny, lebo najväčší prospech z víťazného projektu majú v prvom rade poslanci za daný volebný obvod, ktorí sú v pozadí projektu.“

Ďalší z organizátorov Peter Fehér bol ešte ostrejší:

Záver pre mňa je, že príliš liberálne a morálne očakávania dali priestor takej tej slovenskej manipulácii systému. Nechcem písať o vyj..aní so systémom. Je to ponaučenie, že aj čistá, korektná a transparentná myšlienka sa dá (zne)vyuziť. Ale legitímne! Treba upraviť štatút PR. A na záver… Kde boli všetci tí ľudia, čo kričali, že mesto ich okráda? Tu mali priestor deklarovať, že im to nie je jedno.“

O niečo miernejší bol poslanec Vladimír Pirošík na svojom blogu:

„Neprekvapil ma ani tak necitlivý radničný nálet procedurálnych návrhov jednej dobre zorganizovanej skupiny ľudí k hlasovaciemu poriadku PR, á la aby jeden človek nemal jeden hlas, ale 5 plus 3 plus 1, teda až deväť hlasov… Zaskočilo ma najmä to, ako si tieto nedemokratické návrhy priebežne osvojovalo aj množstvo ďalších prítomných participantov… aby sa následne obrátili voči nim… Nuž, čo už: hlas ľudu, hlas boží.“

Z týchto troch reakcií  priam trčí sklamanie z toho, že medzi štyrmi najúspešnejšími projektmi s najvyšším počtom hlasov občanov boli dva z volebného obvodu č.4 (Iliaš, Rakytovce, Kremnička, Kráľová, Podháj a Pršianska terasa) a nie tie „správne“.

Aktívni občania

Čo vlastne „spáchali“ občania tohto volebného obvodu so svojimi dvomi poslancami Igorom Kašperom a Milanom Smädom? Iba to, že boli aktívni a plne akceptovali pravidlá hry stanovené Štatútom participatívneho rozpočtu, prišlo ich najviac  na prvé diskusné fórum a hlasovali za svoje predložené projekty, tak ako ostatní účastníci, čo napokon neovplyvnilo ani druhé hlasovanie v Klientskom centre mestského úradu (hoci tu sa podľa našich informácií tvrdo lobovalo za tie „správne“ projekty).

Zrazu majú páni Šimkovič, Fehér, Pirošík a ďalší ich priatelia na Facebooku problém s tým, že z necelých 20.000 eur určených na participatívny rozpočet pôjde po 5 tisíc na akciu kultúrno-športový deň v Kráľovej (z toho najviac ide na stan a zariadenie použiteľné pri ďalších akciách pre občanov) a prerobenie starej nefunkčnej požiarnej zbrojnice v Iliaši na komunitné centrum. Čo je na tom zlé a nedemokratické?

Páni Šimkovič, Fehér a Pirošík asi ešte nikdy neboli aspoň na jednej z množstva akcií v jednotlivých mestských častiach  volebného obvodu č.4, ktoré pripravujú nimi kritizovaní  poslanci s občianskymi radami a dobrovoľníkmi. Pritom tam chodia veľkí i malí z celého mesta!!! Keby sa aspoň raz prišli pozrieť, čo dokážu urobiť títo ľudia, ktorí žijú takpovediac na okraji mesta (skoro ako na dedine) a všetci sa poznajú, zistili by veľmi rýchlo, že keď treba, neváhajú ťahať za jeden povraz. A pochopili by, že si zaslúžia od mesta omnoho viac, ako tých 2×5 tisíc eur z participatívneho rozpočtu!

Na rozdiel od organizátorov participatívneho rozpočtu a ich facebookových priateľov, ktorí sú „frajeri“ na sociálnych sieťach, ľudia z volebného obvodu č.4 sa schádzajú osobne a diskutujú medzi sebou „face to face“. Miesto virtuálnej reality uprednostňujú skutočnú realitu všedného dňa, lebo čo si neurobia sami, nemajú. A preto keď príde na lámanie chleba, tak sa ostatní čudujú, čo dokážu.

Keď to nevyšlo, ako malo, zmeníme pravidlá hry

Miesto toho, aby sa spomínaní traja páni poďakovali aktívnym občanom za to, že na rozdiel od väčších volebných obvodov do bodky naplnili ciele priamej demokracie a participácie na rozhodovaní o veciach verejných, tak ich označujú za manipulátorov a  ich projekty za „gulášové“ pre úzku skupinu ľudí. Kvôli tomu chcú meniť štatút a najskôr rozhodovať o projektoch v užšej skupinke, aby následné priame  hlasovanie ľudí dopadlo „správne“.

Zdá sa, akoby sa tí, čo hlasno volajú po priamej demokracii a väčšej účasti občanov na verejnom  rozhodovaní, sa zrazu zľakli praktického výsledku, keď väčšina legitímne rozhodla inak, ako si predstavovali oni. Keby to nebolo na zaplakanie, tak je to smiešne…

Autor: Miroslav Toman, Foto: archív