Peter Pellegrini: Na Slovensku je krízová situácia pre nedostatok pracovnej sily

SPRÁVY
29 /

Hoci evidovaná nezamestnanosť na Slovensku za posledné mesiace výraze poklesla a za júl 2018 sa dostala na hranicu 5,47 percenta, paradoxne začína prevládať nový fenomén – nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Týka sa to aj Banskobystrického kraja s nezamestnanosťou na úrovni 7,5 percenta a okresu Banská Bystrica s 3,59 percentami. Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je dnes taký istý krízový moment, ako bola vysoká miera nezamestnanosti v rokoch 2010 a 2011. Zostávajú dlhodobo nezamestnaní a ťažko zamestnateľní, ktorým musí štát tiež vytvárať podmienky na ich aspoň minimálne uplatnenie v spoločnosti.

Preto sa vláda SR po dohode so zamestnávateľmi a odbormi sústreďuje na niekoľko okruhov problémov. Predovšetkým je to výstavba nájomných bytov a ubytovní pre zamestnancov, aby sa zlepšila mobilita pracovnej sily.

Druhou témou je efektívna štruktúra stredného odborného školstva, treťou legislatívne a inštitucionálne zmeny v systéme zabránenia zneužívaniu sociálneho systému ako aj zabezpečila zvyšovanie počtu pracovných príležitostí v menej rozvinutých regiónoch.

praca2

Zároveň vzniká obrovský tlak na dovoz pracovnej sily zo zahraničia.   Štátne orgány by mali v najbližších dvoch týždňoch predložiť opatrenia na zjednodušenie procesu riadeného dovozu pracovnej sily zo zahraničia.

 „Na Slovensku je krízová situácia. Firmy musia pre nedostatok pracovnej sily odmietať zákazky a Slovensko prestáva byť konkurencieschopné. Boli dané jasné úlohy a musíme na nich pracovať,”

uviedol premiér Peter Pellegrini po rokovaní so zástupcami zamestnávateľských organizácií a odborármi o riešení nedostatku pracovnej sily na Slovensku.

peter pellegrini2

Slovensko podľa premiéra pri historicky najnižšej miere nezamestnanosti čelí fenoménu nedostatku pracovnej sily, pričom firmy narážajú na prekážky pri jej dovoze zo zahraničia.

Predseda vlády Peter Pellegrini dal odborárom garanciu, že vláda neprijme opatrenia, ktoré by mali zhoršiť postavenie našich zamestnancov.

„Cudzinci by mali na Slovensku pracovať za rovnakých podmienok, za akých pracujú občania Slovenska,“

povedal slovenský premiér.

Pellegrini upozornil na to, že Slovensko je z hľadiska počtu cudzincov pracujúcich v krajine na chvoste štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), keď u nás pracuje len jedno percento ľudí zo zahraničia.

Na Slovensku je pritom v súčasnosti zamestnaných vyše 60 tisíc cudzincov, z ktorých polovica pochádza z členských krajín Európskej únie a druhá polovica je z krajín mimo EÚ.

praca3

 

Zdroj: (tom) a EuropskeNoviny.sk, Foto: ilustračné