Pátranie po nezvestnej osemročnej Bystričanke Miji

SPRÁVY
0 /

Banskobystrická polícia sa obracia na občanov so žiadosťou o pomoc a spoluprácu pri pátraní po nezvestnej 8 – ročnej Miji Anastasii Klimentovej z Banskej Bystrice.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová k pátraniu uviedla:

„Dievčatko je nezvestné od 28. júna 2016, kedy o 7:30 hodine bola naposledy videná pred Základnou školou na Ďumbierskej ulici v Banskej Bystrici v spoločnosti svojho otca. Otec odišiel s  dievčatkom na doposiaľ neznáme miesto.”

Nezvestné dievčatko je rozhodnutím Krajského súdu v Banskej Bystrici zverená do starostlivosti starým rodičom.

Advokáti otca hľadanej Mije pre TASR

Krátko po zverejnení policajného pátrania po nezvestnej 8 – ročnej Mije informovala advokátska kancelária URBÁNI & Partners, s.r.o. o stanovisku jej otca.

„Boli sme kontaktovaní starým otcom maloletej Mije s tým, že sa telefonicky spojil so svojím synom Michaelom Pavlom Klimentom a ten uviedol, že sú celá rodina spolu, sú zdraví a  v poriadku,“

informovali splnomocnení advokáti otca maloletej v reakcii na dnešné zverejnenie policajného pátrania.

Zároveň zdôraznili, že maloletá Mija je občiankou  Juhoafrickej republiky, kde sa narodila aj vyrastala.

„Rozhodnutie o predbežnom opatrení Krajského súdu v Banskej Bystrici nebolo otcovi maloletej známe. Toto rozhodnutie žiadnym spôsobom neobmedzuje výkon jeho rodičovských práv, čo bolo skonštatované aj v predbežnom opatrení. Otec je jediným žijúcim rodičom maloletej a po smrti matky je to práve on, ktorý dôvodne prevzal starostlivosť o maloletú. Od 6. mája 2015 rozsudkom o rozvode, ktorý vydal Krajský súd pre územný celok provincie Východné Kapsko, Juhoafrická republika, je maloletá zverená do osobnej a výlučnej starostlivosti otca,“

vysvetlili právnici zo spoločnosti URBÁNI & Partners.

Podľa nich napriek týmto skutočnostiam otcovi bolo trvale bránené v uplatňovaní rodičovských práv a množstvo súdnych rozhodnutí Okresného súdu Banská Bystrica a Lučenec v spojení s rozhodnutiami Krajského súdu v Banskej Bystrici skonštatovali, že správanie nebohej matky popieralo zákonné právo otca ako rodiča maloletej.

„Otec maloletej nikdy nekonal proti jej záujmom, nikdy nevystavoval napriek právoplatnému rozsudku o zverení maloletú zbytočnému stresu, avšak po smrti matky je to práve on, ktorý je povinný sa o výchovu svojej dcéry postarať. V plnej miere klient rešpektuje a uznáva právo starých rodičov na styk s maloletou – ich vnučkou, avšak ako otec zastáva názor, že je neprijateľné, aby starí rodičia suplovali rodičovskú výchovu vtedy, keď je tu otec, ktorý miluje svoje dieťa a je plne schopný zabezpečiť starostlivosť o maloletú dcéru,“

dodali právnici.

Polícia žiada občanov, aby akékoľvek informácie o nezvestnom dievčatku oznámili na najbližšom útvare Policajného zboru alebo na linku tiesňového volania č. 158.  

 

Zdroj: KR PZ BB, Foto: policajné