Ako oslávia príchod Nového roka 2019 krajské mestá

SPRÁVY
0 /

Prinášame Vám prehľad silvestrovských a novoročných osláv v ôsmich krajských mestách. Banská Bystrica sa s dvomi ohňostrojmi na sklonku starého a začiatku nového roka môže pochváliť ako jediná.

Banská Bystrica bude mať ohňostroj na Silvestra aj Nový rok

Mesto Banská Bystrica ako jediné krajské mesto pripravuje ohňostroje s kultúrnym programom na Námestí SNP na Silvestra i Nový rok.

Pre tých, čo sa aj tento rok tešia na oslavy Silvestra, mesto pripravilo koncert skupiny Nocadeň so začiatkom o 23:00 hod. Po polnočnom ohňostroji zahrá do Nového roka 2019 banskobystrická kapela Marlett.

banska bystrica1

V meste pod Urpínom sa stalo tradíciou, že pre všetkých malých i veľkých Bystričanov sa pripravuje Novoročný pyromuzikálny ohňostroj. O 16:00 hod. odštartuje pop muzikálové a pop operné trio TRJOF a ženské husľové trio XPLOSION, nebude chýbať ani novoročný príhovor primátora Jána Noska a o 17:00 hod. očakávaný parádny ohňostroj.

banska bystrica2

Bratislava dá na silvestrovské oslavy najviac

Za celý silvestrovský program s ohňostrojom zaplatí hlavné mesto SR asi 60 tisíc eur. Polnočný ohňostroj, ktorý odpália z lode na Dunaji, bude sprevádzať a odpočítavať vizuálno-svetelná show s nadrozmernou svetelnou časomierou na Námestí Ľ. Štúra. Zábava pre ľudí sa začína už o desiatej večer.

bratislava

Ohňostroj bude tradične odpálený z plavidla uprostred Dunaja s hudobnou kulisou na motívy slávneho valčíka Johana Straussa Na krásnom modrom Dunaji. Pred a počas ohňostroja bude paralelne prebiehať svetelno – laserová show na Námestí Ľudovíta Štúra a Rázusovom nábreží, ktorú bude dopĺňať hudba slovenských a českých klasikov.

Bratislava sa tak opäť raz priblíži svetovým metropolám, ktorá svojim obyvateľom, návštevníkom a turistom ponúkne originálnu svetelno – hudobnú show v podobe najaktuálnejších trendov v digitálnom a svetelnom umení. Program na Silvestra pripravili Hlavné mesto SR Bratislava spolu s mestskou časťou Staré mesto. O dramaturgiu a réžiu programu sa postaralo o. z. Hlava 98.

bratislava1

V Košiciach bude hudba, tanec a ohňostroj

Silvester 2018 určený pre deti odštartuje už o 10:00 hod. v Historickej radnici aj v tomto roku s obľúbenými rozprávkovými postavičkami. V pestrom programe s obľúbenou interaktívnou tvorivou dielňou na deti čakajú kúzla, rozprávka, tanečníci, speváci a veľa iných prekvapení vrátane silvestrovského občerstvenia.

Pre dospelých odštartuje Silvester o 20:00 hod. na Hlavnej ulici pri Immaculate. Súčasťou veľkého silvestrovského programu bude Peter Bič Project i vynikajúci Lucie & Wanastovi Vjecy Revival.

 „Návštevníkom zahrajú aj ľudová hudba Stropkovani, DJ Pepo, predstavia sa tanečníci či DJ s diskotékovým programom. Podujatie bude sprevádzať moderátor. O polnoci nebude chýbať ani novoročný ohňostroj,“

informovala Linda Šnajdárová z košického magistrátu.

kosice1

Trenčín bez polnočného ohňostroja…

Ako jediné z ôsmich krajských miest oslávi Trenčín príchod nového roka bez ohňostroja. Samospráva totiž nenašlo miesto, odkiaľ by mohlo ohňostroj odpáliť. Obavy má tiež z možnej hmly, ktorá prekazila ľuďom zábavu aj vlani.

„Nemáme vhodné miesto na odstrelenie. Problém sme konzultovali s Trenčianskym múzeom, ktoré je správcom Trenčianskeho hradu, no strieľať z hradu nie je možné z dôvodu protipožiarnej bezpečnosti,“

povedala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Minulý rok v Trenčíne odpaľovali ohňostroj zo strechy kina Hviezda, no pre hmlu nebol takmer vôbec viditeľný. Okolo polnoci na prelome Silvestra a Nového roka bude Trenčanov baviť kapela Elán Tribute. Hrať bude skladby, ktoré všetci poznajú a radi spievajú. Atmosféru pred ich koncertom bude od 22.00 zahrievať DJ Luky, hrať do tanca bude aj po koncerte do cca 01:30 hod.

trencin

Silvestrovský program v Nitre

Silvester v Nitre nespestria len výbuchy petárd a silvestrovské zábavy, ale tradične v záverečný deň roka môžu všetci prísť zhodiť nazbierané kilečká v tradičnom Zoborskom silvestrovskom behu či vychutnať silvestrovský program na Svätoplukovom námestí.

V posledný deň v roku bude na námestí od 23:00 hod. Silvestrovská retroveselica, polnočný ohňostroj a novoročný príhovor primátora. Program tohtoročného Silvestra v Nitre sa ponesie v duchu štýlu retro. Na Svätoplukovom námestí budú účinkovať: DJ Aqua, DJ Ivan Kopáč a skupina MADUAR.

Program začína o 23:00 hod. a potrvá približne do 1:15 hod. Po silvestrovskom ohňostroji prednesie novoročný príhovor primátor Nitry Marek Hattas.

nitra

Starý rok odprevadí Trnava ohňostrojom, nový privíta koncertom

Príchod Nového roka bude hlasný a veselý – aj tento rok rozžiaria centrum mesta  presne o polnoci svetlá ohňostroja. Ešte predtým sa nielen malí Trnavčania môžu tešiť na detský ohňostroj o 18:00 hod. Svetelnú show bude najlepšie vidno z Trojičného námestia.

Na druhý deň, keď sa už bude písať rok 2019, sa o 15:30 hod. stretnú Trnavčania v Kostole sv. Jakuba na Novoročnom koncerte v podarí Trnavského komorného orchestra. Vstup na podujatie je voľný.

trnava

Žilina aj v tomto roku pripravuje novoročný ohňostroj

Príchod Nového roka privíta Žilina už tradične novoročným ohňostrojom. V prípade priaznivého počasia ho odpália zo strechy Mestského divadla 1. januára 2019 o 18:00 hod.

Aj tento rok vychádzame v ústrety najmä rodinám s malými deťmi a starším ľuďom, aby si novoročný ohňostroj v Žiline mohli vychutnať spoločne.

zilina

V Prešove bude na prelome rokov veselo

Vianočné sviatky v Prešove vyvrcholia oslavami Nového roka a silvestrovským programom. Ten začne na pešej zóne o 22:00 hod. a z účinkujúcich sa Prešovčania už teraz môžu tešiť na kapely Elevenhill, Satin Lead a Chiki Liki Tu-a. Nebude chýbať ohňostroj, novoročný prípitok a kopec zábavy.

presov

Autor: (dem), Foto: ilustračné